Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suša ipak ostavila traga

Počela berba mandarina, gužve pred otkupnim centrima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste tijekom tjedna izloženi stresu i neprimjerenoj prehrani, mirisne mandarine pravi su odabir jer pridonose boljem zdravlju i ljepoti. U dolini Neretve počela je berba mandarina.

Za Mladenku nema odmora, prve mandarine treba što prije pobrati. 'Jučer prvi put ubrali 4 i pol tone, evo danas s djecom, djeca su nam doma pa s njima polako', kaže Mladenka Juračić.

Pročitajte i ovo Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Isplate već u lipnju Stabla mandarina ostala neobrana: Država proizvođačima osigurala 20 milijuna kuna potpora Slika nije dostupna Vrućine i jako sunce Nekada je Neretva bila poznata kao mala Kalifornija, a to bi, doista, mogla i postati

U idućih mjesec dana ukupno će ubrati 4 do 5 vagona mandarina. Ipak, više nema pomoći rodbine i prijatelja, besplatno brati mogu samo članovi kućanstva.

Duga ovoljetna suša ostavila je traga na mandarinama. Cijela berba kasnila je 10-tak dana, a plodovi su nešto sitniji. Ipak, što je najvažnije, kvaliteta se nije promijenila.

>> Uskoro gotovo projekt brenda neretvanske mandarine

Pred otkupnim centrom gužva. Proizvođačima je zajamčena otkupna cijena od najmanje 3 kune, a distributeri će od države dobiti subvencije od 80 lipa po kilogramu. 'Ove godine očekujemo urod na tragu preklanjske, 60 tisuća tona, u odnosu na lani to je 25 posto više', kaže otkupljivač Kristijan Soče.

Od svega će u Hrvatskoj ostati tek 15 tisuća tona, a ostalo ide u izvoz, najviše u Englesku i Rusiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene