Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Od 1. studenog važne promjene za sve vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obavezno

Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 Foto: Getty Images Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images +1 Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Dvije velike i važne promjene za vozače stižu u studenom. Jedna se odnosi na paljenje svjetala na vozilima, a druga na potrebnu opremu na vozilu.

 

Svjetla

Od 1. studenog do 31. ožujka u Hrvatskoj je obavezna vožnja s upaljenim svjetlima danju. Obveza se odnosi na sva motorna vozila koja moraju koristiti dnevna ili kratka svjetla. Ako vas policija uhvati s neupaljenim svjetlima, kazna je 60 eura.

Svjetla moraju imati i vozači drugih prijevoznih sredstava: bicikala i takozvanih osobnih prijevoznih sredstava poput električnih romobila i to od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti. Vozači ovih vozila moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani vozila. Kazne su i ovdje 60 eura za neupaljena svjetla.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Za vozače mopeda i motocikala ostaje i dalje na snazi pravilo upaljenih kratkih svjetala danju tijekom cijele godine. Kazna u slučaju nepoštivanja pravila je 30 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija pomicanje kazaljki na satu Počinje zimsko računanje vremena: Mijenja se još jedna važna stvar

Zimska oprema

Obveza upotrebe zimske opreme na vozilima počine u Hrvatskoj 15 dana nakon obveze paljenja svjetala tijekom dana.

Prvi obvezni dan za zimske gume i ostalu zimsku opremu je 15. studenoga iako je preporuka da se ljetne gume zamijene zimskima i ranije ako je potrebno, čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod 7 °C.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 5 (Foto: Getty Images)

Zimska oprema u Hrvatskoj je obvezna od 15. studenoga do 15. travnja i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na svim zimskim dionicama javnih cesta. Izuzetak su jedino vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Prosvjedovanje oporbe - 1 inatili se Plenkoviću FOTO Kakav cirkus! Pogledajte čije su klupe u Saboru najviše oštećene lupanjem: "Bit će potrebna i procjena štete"

Zimska oprema znači da vozila moraju imati četiri zimske gume ili četiri ljetne gume (s najmanjom dubinom profila od 4 mm) s lancima za snijeg za pogonske kotače.

Kazna za vožnju bez zimske opreme u navedenom razdoblju je 130 eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene