Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putne karte

Ako imate 18 godina, možete besplatno proputovati EU, doznajte kako

Putovanje Europom (Foto: Getty Images)
Putovanje Europom (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
''Kad navršite 18 godina, to je veliki korak u odraslu dob. Želimo poduprijeti mlade Europljane u poduzimanju ovog koraka na način da im damo priliku da upoznaju nevjerojatna kulturna nasljeđa kontinenta, da upoznaju i uče od drugih ljudi te da shvate da je više toga što nas povezuje nego što nas dijeli'', rekao je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Nakon uspjeha prvog kruga inicijative DiscoverEU, Europska komisija 29. studenoga 2018. pokreće drugi krug prijava za besplatne putne karte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna More bolje od voda s kopna Objavljeni rezultati europskog istraživanja o kvaliteti vode: 95 posto lokacija za kupanje u Hrvatskoj odlične je ili zadovoljavajuće kvalitete Vjekoslav Đaić (Foto: Dnevnik.hr) UTJECAJ EU-A NA ŽIVOTE EU objavio upitnik za građane: I vi možete odgovoriti što biste promijenili u Uniji

Osamnaestogodišnjaci iz EU-a moći će se do 11. prosinca 2018. prijaviti za besplatne putne karte, koje će im omogućiti da putuju Europom u razdoblju od 15. travnja do 31. listopada 2019.

Na prvi krug inicijative ljetos prijavilo se tisuće 18-godišnjaka. Najviše iz Njemačke. Sudionici koji se nikad prije nisu susreli povezivali su se s drugim mladima preko društvenih medija, priključivali se skupinama da bi zajedno putovali ili nudili jedni drugima smještaj.

''Ovog je ljeta 15-ak tisuća 18-godišnjaka iz Europe dobilo priliku za putovanje EU-om. Tako su iz prve ruke mogli osjetiti što znači biti Europljanin. Dobili su priliku upoznati se s raznolikošću i kulturnim bogatstvom Europe te steći nova poznanstva diljem EU-a. Priče koje smo čuli od sudionika oduševile su nas i ponosan sam što ćemo sljedeće godine još mnogima moći priuštiti takvo iskustvo”, izjavio je povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics.

Tko se može prijaviti i kako?

Podnositelji prijave moraju 31. prosinca 2018. imati navršenih 18 godina i planirati putovanje u razdoblju od 15. travnja do 31. listopada 2019., koje može trajati najviše 30 dana.

Zainteresirani se trebaju prijaviti preko Europskog portala za mlade.

Ocjenjivački odbor razmotrit će prijave i odabrati sudionike.

Obavijest o odabiru podnositelji prijava primit će sredinom siječnja 2019.

Odabrani sudionici moći će putovati sami ili u skupini od najviše pet osoba. U pravilu se putuje željeznicom, no radi što šireg pristupa moći će se putovati i drugim prijevoznim sredstvima, npr. trajektom, autobusom ili, u iznimnim situacijama, zrakoplovom. Tako će se sudjelovanje omogućiti i mladima koji žive u udaljenim područjima ili na otocima.

Povjerenik Navracsics drugi je krug inicijative DiscoverEU najavio na sastanku s dionicima, predstavnicima sektora mladih, obrazovanja, prijevoza i turizma te mladima koji su ljetos sudjelovali u inicijativi. Taj je sastanak dio nastojanja da se inicijativa približi mladima i omogući im što ljepša iskustva.

Na raspravu o socijalnoj uključenosti u budućim krugovima inicijative DiscoverEU pozvane su i organizacije kao što je Europska mreža za borbu protiv siromaštva.

Koliko je mladih iz koje zemlje iskoristilo ovu priliku?

Zbog iznimno velikog interesa za sudjelovanje u inicijativi DiscoverEU i mogućnosti koje nudi mladima diljem EU-a Europska Komisija predložila je da se iz sljedećeg višegodišnjeg proračuna za razdoblje nakon 2020. inicijativi namijeni 700 milijuna eura u okviru budućeg programa Erasmus. Ako Europski parlament i Vijeće odobre prijedlog, u razdoblju od 2021. do 2027. priliku za putovanje dobit će još 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka.

Podsjetimo, inicijativa DiscoverEU pokrenuta je u lipnju, a za 2018. dodijeljeno joj je 12 milijuna eura. Priliku za putovanje Europom tako je dosad dobilo više od 15 000 mladih. Ova je godina Europska godina kulturne baštine pa su mladi putnici imali priliku sudjelovati i u mnogim događanjima koja su se održala tim povodom.

U prvom krugu, koji je trajao od 9. srpnja do 30. rujna 2018., na temelju fiksnih kvota po zemljama putne je karte dobilo petnaestak tisuća mladih. Odabrani sudionici mogli su sami ili u najviše peteročlanoj skupini otputovati u najmanje jednu državu članicu EU-a na najviše 30 dana.

Koliko se mladih prijavilo na natječaj iz pojedinih država članica, pa tako i Hrvatske, možete provjeriti na ovoj poveznici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene