Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Efikasnija proizvodnja

Poljoprivreda koja prati suvremene trendove: Pokrenut projekt prvog hrvatskog digitalnog sela

Strizivojna je prvo hrvatsko digitalno selo.

 

Cilj projekta Strizivojne, prvog hrvatskog digitalnog sela, je stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održivu proizvodnju te stvaranje ozračja privlačnijeg života na selu za mlade poljoprivrednike.

Poljoprivreda mora pratiti suvremene trendove pa se u ratarstvu i stočarstvu koriste sateliti, navigacije, dronovi koji itekako pomažu u proizvodnji i osiguravaju veće prinose. U sklopu projekta organizirane su teorijske i praktične obuke kako bi poljoprivrednici naučili koristiti aplikacije i digitalne alate, i lakše donosili odluke o svojoj proizvodnji.

"Mi se trenutno služimo dronom i prskalicom koja ima samodoziranje pesticida. Koliko se mi brzo krećemo, toliko ona dozira količinu koju smo mi odredili", objasnio je poljoprivrednik Antun Degmečić.

Pročitajte i ovo Hrvatica imala dva muža Sud je kaznio Hrvatica osuđena jer je imala jednog supruga u Njemačkoj, drugog u Hrvatskoj: "Jedan dan samo je nestala"

Projekt ima podršku Ministarstva poljoprivrede u trajanju od jedne godine.

"Strizivojna pokazuje inicijativu za unaprjeđenje, kako poljoprivrede tako i cjelokupnog svog ruralnog prostora. Pri tome inicira različite projekte koji pomažu u digitalizaciji", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene