Voda u Splitu i široj okolici nije za piće, a građanima se savjetuje da ju prije konzumiranja istalože, nakon čega bistri dio trebaju prokuhati.


Voda u Splitu i široj okolici ni u srijedu, već drugog dana, nije za piće zbog čega poduzeće Vodovod i kanalizacije (ViK) te Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije stanovnicima savjetuju da prije konzumiranja vodu iz javnog vodovoda prvo istalože, a zatim bistri dio prokuhaju.

Vezani članci Nevrijeme u Splitu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Zamutio se izvor rijeke Jadro, splitski Vodovod: "Voda je ispravna, ali ipak je prokuhajte prije korištenja" Voda za piće (Foto: Getty Images) Splitski vodovod utvrdio da nema zagađenja: Ženi iz slavine ipak nije curila nafta...

Iako je maksimalno dopuštena koncentracija mutnoće do 4 NTU, danas je na izvorištu Jadra izmjereno 16,9 NTU, Podstrani 3,90 NTU, Kaštel Starom 3,40 NTU, Solinu 3,38 NTU, dok je u Splitu, konkretno na Zenti, zabilježeno 5,52 NTU, na Brdima 5,95 NTU, kod Instituta za oceanografiju i ribarstvo na Marjanu 11,2 NTU, na Spinutu 12,9 NTU, na autobusnom kolodvoru 1 NTU, na Sućidru 15,4 NTU i u Brodograđevnoj industriji Split 6,97 NTU.

Još uvijek se obrađuju uzorci za ostali dio vodoopskrbne mreže, poručili su iz Vodovoda i kanalizacije.

Upozoravaju da se voda za piće iz javnog vodovoda prije uporabe istaloži, a zatim samo bistri dio prokuha.

"Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe", poručuju iz splitskog ViK-a. (Hina)