Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRED BLAGDANE JE NAJTEŽE

Siromaštvo u doba korone: Kriza ispraznila i police socijalnih samoposluga - "Prikupili smo triput manje nego prošlih godina"

Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 1
Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 1 Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 2 Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 3 Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 4 Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 4 Foto: DNEVNIK.hr +7 Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 5 Galerija 1/12 >>
Sve je teže socijalnim samoposlugama i humanitarnim udrugama koje skrbe o siromašnima. Kriza im je ispraznila police i skladišta, a novih donacija nema. Vukovarska samoposluga uoči ovog Božića nema niti jednu čokoladu, a stanje nije bolje ni u drugim slavonskim gradovima.

Volonteri vukovarske humanitarne udruge Duga sve su rjeđe na terenu. Malo voća i povrća ipak će pomoći. "Sama živim, imam preko osamdeset godina, evo vidite di živim, kako je tako je. Ja ne mogu drugačije. Teško je, ali da je teško, ima i težih“, kazala je korisnica samoposluge.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija ALARMANTNI PODACI Poraz Hrvatske: 110 tisuća djece u riziku je od siromaštva

Nikad teže nije bilo vukovarskoj Socijalnoj samoposluzi. Pandemija je zaustavila donacije i ispraznila police. "Ovo je prvi put da su pred praznike ovako prazne police i da nas je ova situacija s koronom i s nemogućnošću kretanja i organizacije nečega tako unazadilo“, objašnjava Tamara Mikulić iz udruge Duga.

Imaju samo mandarine i batat, a u potrebi je više od šesto obitelji. Među njima je i ona Josipa, koji živi od 1200 kuna vojne pomoći. Uoči ovih blagdana nemaju ni jedan slatkiš za djecu, a svake su godine pripremali 230 paketića. Pomoć su najavili pojedinci jer to siromašnima nekada bude jedina stvar koju stave pod bor.

Crveni križ im je zadnja slamka spasa

A jedino što si neki Osječani mogu priuštiti su rabljena obuća i odjeća. Osječki Crveni križ tri puta na tjedan dijeli ih besplatno. "Podijelili smo 340 kilograma rabljene odjeće i obuće, javilo nam se 67 kućanstava, odnosno 102 osobe. Svaki dan nam je termin popunjen“, dodala je Slavka Popčević iz Crvenog Križa.

"Ne mogu si to priuštiti, imam malu mirovinu obiteljsku, s tim da mi skinu ovrhu, ja sam u blokadi već deset godina“, rekla nam je jedna od korisnica.

Svakog dana podijeli se i gotovo 300 toplih obroka za umirovljenike s malim mirovinama. Kao i onima koji su rizična skupina. Pomoć u doba COVID-a još je traženija, ali nikada teže ostvariva.

Djeci će Crveni križ ipak imati za poklon

Nema okupljanja i gotovo ih je nemoguće organizirati, u Vukovaru pokušavaju pomoći pojedine škole, no znamo da su mnoge na on-line nastavi. U Osijeku je Crveni križ proveo svoju tradicionalnu akciju Solidarnost na djelu, a povodom toga smo pričali s ravnateljem Crvenog križa u Osijeku Denisom Ćosićem. Pitali smo ga koliko je danas lošije stanje nego inače.

"Akcije prikupljanja sugrađana ometene su zbog epidemioloških mjera pa je i rezultat triput slabiji nego zadnjih par godina. Ali zato su donacije tvrtki s našeg područja bile vrlo izdašne ove godine tako da smo namirili potrebe onih najugroženijih skupina“, objasnio je.

Humanost dakle postoji, no mnoga djeca su u opasnosti da ostanu bez poklona za Božić. Ipak, Ćosić je najavio pomoć Crvenog križa.

"Baš zato smo se odlučili za manje zahtjevan način podjele. Davat ćemo bonove od sto kuna za Božić za djecu socijalno ugroženih obitelji što je lakše podijelit. Svaki Crveni Križ ovisno o donacijama će imati na raspolaganju i određeni broj paketa koje će moći onda dati“, tvrdi Ćosić.

Siromaštvo u vrijeme koronavirusa - 1 Denis Ćosić i Marina Bešić Đukarić - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Rekao nam je i kako ima načina da se ljudima pomogne, a da se nitko ne izlaže riziku zaraze ili ide vani. "Može se javiti lokalnom Crvenom križu, ali nekad se može i samo pogledati 50 metara lijevo ili desno, oko kuće i zgrade, sigurno ima neka obitelj kojoj treba pomoći i mi potičemo solidarnost i dobrosusjedsku pomoć i u ovo vrijeme se tako može pomoći ljudima“, zaključio je.

Naglašavamo da i svi drugi imaju u svojemu mjestu i gradu socijalnu samoposlugu, neku humanitarnu udrugu tako da provjerite kako možete pomoći, jer svašta se još stigne do Božića napraviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene