Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na pogonu KP-4 u Ininoj Rafineriji u Sisku nešto poslije 15 sati zbog kvara na sigurnosnom ventilu nastao je mazutni oblak koji je pao na taj dio tvorničkoga kruga i obližnje parkiralište, a dio sirovine, riječ je o loživu ulju, završio je u Kupi kroz kanalizaciju.


Glasnogovornik Ine Bojan Vinek priopćio je da je sigurnosni ventil aktiviran kad je pogon puštan u rad, no da nije bilo ni požara ni eksplozija, a ni ozlijeđenih.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Uz obalu Kupe u Sisku pronađeno tijelo 58-godišnje žene Slika nije dostupna Na obali Kupe u Sisku pronađeno tijelo mrtvog muškarca

No, potvrdio je da je kroz kanalizaciju dio tekućine, a riječ je o
loživu ulju, završio u Kupi.

Odmah su napravljene brane da se zaustavi onečišćenje, te su obaviještene ekološka i vodoprivredna inspekcija, rekao je Vinek, dodavši da je cijeli incident trajao 15-ak minuta.

Inine ekipe s mjerodavnim inspekcijama i policijskim djelatnicima na mjestu događaja utvrđuju uzrok kvara na pogonu i obavljaju očevid na oštećenim vozilima, njih oko 150.

Inače, po Vinekovoj izjavi, INA će nadoknaditi štetu na automobilima koje su oštetile čestice mazutnog oblaka. 

Vlasnici vozila ističu kako se taj sloj mazuta ne će moći isprati te da će od Ine tražiti naknadu štete.

INA je, kaže Vinek, osnovala i posebno povjerenstvo da se vidi zbog čega je došlo do aktiviranja sigurnosnog ventila.

Spriječeno veće onečišćenje vodotoka izazvano kvarom u INA -inoj rafineriji 

Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je večeras da je žurnom intervencijom stručnjaka i ostavljanjem brana spriječeno veće onečišćenje vodotoka loživim uljem, koje se zbog kvara na pogonu INA-ine Rafinerije u Sisku izlilo
kroz kanalizaciju u Kupu.

Sutra će se nastaviti stručni inspekcijski postupak, nakon čega ćemo imati više saznanja, rekao je za Hinu Makvić.