Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Procurilo" u medije

Otkriven program restruktuiranja brodogradilišta Uljanik? 600 otkaza radnicima, dio brodogradilišta postaje marina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna otpremnina po radniku iznosit će 115.500 kuna, troškovi će biti pokriveni, a otpušteni radnici bi postali kooperanti, navodi se u dokumentu kojeg su objavili mediji.

U sažetku programa restruktuiranja brodogradilišta na oko pedesetak stranica nema gradnje skupih apartmana, hotela ni stanova. No, 600 radnika dobiva otkaz uz prosječnu otpremninu od oko 115.500 kuna. Troškovi otpremnina radnika bit će pokriveni, a oni postaju kooperanti kroz tzv. "outplacement" program, piše Glas Istre.

Planirano restruktuiranje čeka zeleno svjetlo iz Bruxellesa. Navodno su postojale četiri verzije plana, no u ovom koji je "procurio" u medije ne spominje se gradnja hotela, apartmana ili rezidencijalnih stanova. Ipak, sprema se određena prenamjena dijela površine koji se koristi za brodogradnju, "a sve kako bi se razvili infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije".

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Pule Filip Zoričić krivotvoreni potpis Gradonačelnik Pule: "Predsjednica Gradskog vijeća više nema moju podršku, vrijeme je za izbore" Slika nije dostupna Gotovo je Otvara se stečaj Uljanika d.d., Plenković: "Stečaj nije likvidacija, radnici će dobiti plaće"

U planu je doprinos Uljanika u obliku investicije u visini od oko 225 milijuna kuna u projekt marine. Realizacija tog plana ovisi o odluci Vlade RH o produžavanju koncesije za područje Arsenala na dodatnih 40 godina te prilagodbi svrhe koncesije kako bi aktivnosti vezane uz servisno-uslužne djelatnosti i proizvodnju bile dozvoljene na površini od gotovo 300.000 četvornih metara na kopnu i moru. U Programu je navedeno kako će "zbog složenih procesa i mnogobrojnih uključenih dionika pripreme za koncesijske i građevinske dozvole započeti u rujnu 2018. godine, nakon početka implementacije Programa restrukturiranja, kako bi se dobivanje koncesije osiguralo do travnja 2019. godine".

Otkazi radnicima uz otpremnine

Što se tiče zbrinjavanja radnika, navodi se da do 31. svibnja ove godine brodograđevni proces vezan uz Uljanik Brodogradilište d.d. zapošljava 3773 zaposlenika i kooperanta. Stalno je zaposlenih te izravno ili neizravno uključenih u brodograđevni proces i njegovu podršku u društvima kao što su Uljanik Brodogradilište d.d., Uljanik Poslovno informacijski sustavi d.o.o., Uljanik Proizvodnja opreme d.d. i USCS d.o.o. - 2613 radnika. 1160 radnika su kooperanti Uljanik brodogradilišta d.d.

Restruktuiranje uključuje "optimizirani kapacitet stalno zaposlene radne snage", navodi Glas Istre. Optimizacija, objašnjavaju, podrazumijeva smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, osim sektora odgovornog za projektiranje i klonstrukciju koji bi se trebao povećati. Sveukupna stalna radna snaga za brodogradnju i prateće procese podrške Uljanik Brodogradilišta trebala bi biti smanjena s 2613 na oko 2000 zaposlenih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene