Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najbolji kuhari, konobari, barmeni i sobarice okupili su se u Zadru kako bi odabrali najbolje među najboljima, a najzanimljivije je bilo prvo hrvatsko natjecanje sobarica.


Votka, liker od jagode i slatko vrhnje, protresti, ne promiješati. Šlag na kraju i koktel je spreman. Odabir najboljeg koktela nije bio nimalo lak zadatak. Popiti na desetke alkoholnih pića i ostati pribran, mogu samo najbolji profesionalci. 'Idemo samo na kratki okus, jer ako ćeš piti malo veće količine, poslije trećega nema šanse da više ocijenimo nešto, ili da postoji mogućnost da radimo', pojasnio je sudac Nediljko Stančić.

Vezani članci U rad puštena Vjetroelektrana Korlat - 4 Top investicija u zadarskom zaleđu, u rad je puštena vjetroelektrana vrijedna pola milijarde kuna: "Imamo, hvala Bogu, i bure i juga" Premijer Andrej Plenković u Šibeniku Plenković odgovorio Milanoviću: "On je licemjer, dodvorava se krajnjoj desnici. Pa nije uzalud danas spomenuo Stojadinovića"

Istodobno je u kuhinji bila prava radna atmosfera. Za opuštanje nije bilo vremena. Najpopularnija su jela od morskih plodova i deserti od čokolade. Suci ocjenjuju sve. 'Tanjur bi trebao biti ekstravagantan', smatra natjecatelj Tomislav Banić. 'Kontroliramo rad, čistoću, ispravnost, intervenciju na namirnice. Pokušavamo usput sa savjetima pomoć koliko možemo, koliko nam je dozvoljeno', dodao je sudac Zlatko Marinović.

Sobarice za savjete nisu imale vremena. Za 15 minuta soba je morala blistati. 'Ja napravim 2 apartmana i 17 soba u svom hotelu i plus sam i nadzornica hotela, tako da obavljam još jednu dužnost. Nije mi naporno. Kad volite taj posao uopće nije težak', rekla je natjecateljica Smilja Vukojević.

>> Bivši šef sobarici ostavio luksuzan stan i 3 milijuna funti

Nije težak, ali je posao sobarice zahtjevan, a vrlo često i nepravedno podcijenjen. 'Posao sobarice je vrlo kompliciran. Sve što vrijeme odmiče, sve više i više su standardi opreme sobe sve teži i sve zahtjevniji', pojasnila je sutkinja Đurđica Šandro. Za budućnost struke i mlade naraštaje ugostitelji ne strahuju. Spremni dočekuju goste.