Uz ljeto i sve češće ronilačke akcije čišćenja podmorja u kojima nerijetko dođe do fascinantnih pronalazaka. Tako je u Vinišću iz mora izvađen dio zrakoplova, a s pronalaskom su odmah počela i nagađanja o njegovu porijeklu.


Mjesto Vinišće u jeku pripreme za turiste čistilo je svoje podmorje. Tek 20-ak metara od obale, ronioci su naletjeli na pet metara dug aluminijski predmet. Pokazalo se riječ je o dijelu staroga te poprilično velikog zrakoplova. 

Vezani članci Piper PA-31-325 Navajo, ilustracija Kvar na stajnom trapu: Mali putnički zrakoplov u zračnu luku na Krku prisilno sletio - na trbuh Aerodrom Sve veći kaos u europskom zračnom prostoru: Rusija blokirala dva leta koja su željela zaobići Bjelorusiju

"Do sada je bilo nešto škovaca, a evo sad kapitalac", šali se Slavko Anđelić, tajnik udruge Lanterna Vinišće. Ivica Orlić, predsjednik mjesnog odbora Vinišće, kaže da bi voljeli ustanoviti iz kojeg rata potječe i otkud je taj avion. 

Među roniocima u akciji uz mještane i klub Nautilus bilo je 15-ak dragovoljaca udruge iz Hrvatske ratne mornarice. Konzultirali su i poznavatelje. "Definitivno dio trupa aviona, vidi se po gradnji. To je avio-materijal 60-70 godina star. Riječ je o većem avionu svakako, bombarderu ili transportnom zrakoplovu", ustanovio je Joško Kunac, sportski pilot i inženjer strojarstva.

Stari Vinišćani pričaju kako je ranih 40-ih godina u brdu iznad Vinišća pao oboreni američki avion. Anđelić tvrdi kako su ljudi u Vinišću godinama pokrivali kuće metalom s oborenih zrakoplova te da je još donedavno u polju stajao jedan kotač. "Nas hoće avioni", kaže.

Pretpostavlja se kako je dio ovog aviona zahvatila neka domaća ribarica i dovukla u mrežama do njihove uvale. Najčešće se nalaze ostaci brodova. "Plovidba prije nije bila sigurna kao danas pa su brodovi stradavali", kaže Robert Kramarić, ronilac udruge dragovoljaca HRM.

Vinišće je dobilo još jednu priču za turiste, a ostaje samo pitanje hoće li pronađeni dio aviona dobiti u Vinišću neko memorijalno mjesto?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr