Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici oduševljeni

Čudo u susjedstvu: Mladi bračni par dobio četvorke, sada imaju čak petoricu sinova

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nemanja i Milana Petrović iz Banje Luke u ponedjeljak su postali roditelji četvero novih mališana. Na svijet su stigli Matej, Marko, Luka i Jovan.

Četvorke su rođene u bolnici u Ljubljani, a sretnom vijesti pohvalilo se i osoblje rodilišta koje je na Facebooku objavilo fotografiju beba u inkubatoru.

Svi su male porođajne težine. Matej (1450 g), Luka (1030 g), Marko (1420 g) i Jovan (1280 g) na svijet su došli carskim rezom u 31. tjednu trudnoće. I majka i bebe su dobro. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Svjetski ekonomski forum WHO se sprema za crni scenarij: Moguća pandemija mogla bi uzrokovati 20 puta više smrtnih slučajeva od koronavirusa

Posljednji put četvorke su u Ljubljani rođene 2015. godine, rekao je voditelj rodilišta Gorazd Kavšek za 24.ur. "Mogućnost rođenja četvorki vrlo je mala: oko jedan na 500.000 poroda ili manje. Za Sloveniju bi to značilo otprilike jednom u 15 do 20 godina", dodao je. U ovom slučaju radilo se o spontanoj trudnoći, što je utoliko rjeđe, dodaje.

Osim začeća četvorki, što je izuzetno rijetko, uspješno začeće i porođaj još su rjeđi, pa ne čudi što je u Banjoj Luci, odakle dolazi porodilja, događaj opisan kao pravo čudo. Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je ovom prilikom da će dječaci od grada Banje Luke dobiti po 1000 KM (oko 510 eura).

Pročitajte i ovo Ilustracija KAZNENA DJELA USKOK u akciji: Uz policajce uhićena i pročelnica iz Vrbovskog

Majka je od rane trudnoće zbrinuta u ljubljanskom rodilištu. Kavšek je objasnio da je porod, osim tehničke zahtjevnosti carskog reza, bio zahtjevan i zbog brige i mjera koje se poduzimaju kod prijevremeno rođene djece. Četvorke su gotovo uvijek prijevremeno rođene i mogu imati problema vezanih uz nedonoščad.

Međutim, vođenje tako rizične trudnoće također je izazovno zbog brojnih komplikacija koje se mogu pojaviti. Kavšek je objasnio da je majka četvorki, koja trenutačno živi u Sloveniji, od rane trudnoće zbrinuta u ljubljanskom rodilištu.

Odjel ljubljanskog rodilišta jedan je od najvećih u regiji, koji je trenutačno opremljen suvremenom opremom i visokostručno te je unatoč problemima zdravstvenog sustava i dalje na najvišoj razini u svijetu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović dodjeljuje povelju Hrvatskom Caritasu - 7 30. obljetnica djelovanja Milanović uručio povelju Hrvatskome Caritasu: "Organizacije kao što je vaša i ljudi kao što ste vi čine razliku"

Ovaj mladi bračni par osim četvorki ima već jednog sina Konstantina, koji je rođen u veljači 2019. godine. Obitelj Petrović je iz Banje Luke, a trenutačno živi u Celju, pišu Nezavisne.

______

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene