Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi takav prostor u Hrvatskoj

Šareni hodnici, kino platna, razigrani motivi: Riječki mališani dobivaju kuću na četiri kata punu sadržaja samo za njih

Aktualno Galerija Dječja kuća Rijeka - 1 Dječja kuća Rijeka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dječja kuća Rijeka - 2 Dječja kuća Rijeka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dječja kuća Rijeka - 3 Dječja kuća Rijeka - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dječja kuća Rijeka - 4 Galerija 1/4 >>
Šareni hodnici, tapecirani podovi i zidovi, kino platna, razigrani motivi. Riječki mališani dobivaju kuću samo za sebe. Kulturno-edukativni prostor, prvi takav u Hrvatskoj, dio je projekta Europske prijestolnice kulture.

Riječka djeca dobit će raj na četiri kata. Na policama gradske knjižnice, kaže ravnatelj Niko Cvjetojević, uskoro će se naći oko 30.000 knjiga opremljenih tehnologijom koja omogućuje samozaduživanje i samorazduživanje knjiga.

A samo kat ispod knjižnice je pravi studio. ''Ovaj audio-vizualni studio je na neki način srce produkcijsko kuće. Puno kamera, svjetla, mixpultova. Sva djeca naučit će raditi audio vizualne medijske manipulacije'', otkrio je Ivan Šara, pročelnik za kulturu grada Rijeke.

Šareni hodnik vodi u plavu dvoranu u kojoj veliko platno čeka projekcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTO VAM SMETA U VAŠEM MJESTU? Niz problema u gradu koji zovu i "srcem Slavonije": "Kome će ići na dušu ako neko dijete nastrada?"

Na sve etaže kuće, uključujući krov, dolazi se liftom jer kuća je namijenjena svima, pa tako i djeci s teškoćama u razvoju. I dobne skupine od nula do 12 godina, kao i njihovi roditelji, uživat će u dječjoj kući u raznim interaktivnim programima

Djeca i roditelji otvorenje jedva čekaju. ''Veselim se jer ću moći barem u miru i sve na jednom mjestu imati'', sretna je 11-godišnja Lauren.

Vrijednost projekta je oko 55 milijuna kuna, pola tog iznosa europska su sredstva. Dječji smijeh ovom će kućom odzvanjati već za mjesec dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene