Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati protiv novih zakona

Sindikati pripremaju generalni štrajk

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati će organizirati izjašnjavanje svojih članova od 13. do 17. siječnja.

Čelnici pet sindikalnih središnjica najavili su u četvrtak kako od 13. do 17. siječnja pokreću izjašnjavanje članstva o spremnosti na sudjelovanju u općem štrajku kako bi se suprostavili vladinom nametanju neprihvatljivih izmjena paketa radnog zakonodavstva.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Pravosudni radnici Krešić o Plenkovićevoj ponudi sindikatima: "Produžio je partiju pokera u kojoj će se čekati tko će prvi trepnuti" Pjesmom u štrajk, ilustracija - 1 Što će biti s plaćama? VIDEO Štrajkaši ministru otpjevali bećarac: "Blago tebi, Malenica, brate, ne kupuješ hranu ti na rate"

Radi se o donošenju novog zakona o radu, zakona o povremenim poslovima te produženju dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina.

'Ako se ne isplate troškovi prijevoza idemo u prosvjede!'

Nemamo pravo na odustajanje i predvodit ćemo akciju koju trebaju slijediti ne samo članovi sindikata, nego cjelokupno radništvo, jer je to bitka za budućnost radnika u Hrvatskoj i nećemo dopustiti da nas pasiviziraju, istaknuo je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Napomenuo je da su sindikati našli način kako uspješno organizirati štrajk.

Sever je odbacio optužbe kako su sindikati instrumentalizirani od HDZ-a te ustvrdio kako upravo vlada svojom nesposobnošću i nečinjenjem radi u interesu HDZ-a i promjene vlasti.

Očekujemo da se vlada pisano očituje na naše primjedbe na predloženi paket radnog zakonodavstva i mogućnosti nastavka pregovora, no bez obzira na to nastavljamo s našim aktivnostima, najavio je Sever. Poručio je kako hrvatski radnici neće biti sredstvo plaćanja nesposobnosti vlasti.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel pozvao je na okupljanje svih sindikata u suprostavljanju nasilja nad radnim zakonodavstvom, jer im osim općeg štrajka ništa drugo ne preostaje.

'Kad, kako i na koji će način opći štrajk biti organiziran ovisi od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i njegova ministarstva', naglasio je Novosel.

Istaknuo je kako im nije cilj nanošenje štete poslodavcu, nego sprječavanje donošenja paketa radnog zakonodavstva u predloženom obliku koji ide isključivo na štetu radnika.

'Sve što čine ima jedini cilj kako nagaziti radnike gdje god radili i srušiti cijenu rada i ostaviti ih na milost i nemilost poslodavcima, srušiti kolektivne ugovore i stvoriti nesigurnost za radna mjesta', upozorila je glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević istaknuo je kako cilj općeg štrajka nije paralizirati zemlju, nego spriječiti donošenje nepravednih zakona, a posebice mirovinskog. Izrazio je spremnost sindikata za argumentiranu raspravu te najavio da će ne pokaže li vlada spremnost na to biti suočena s paralizom zemlje.

'Krajnje je vrijeme da se 'vlada sabere i skocka', jer nema sposobnosti, kapaciteta, znanja, spremnosti ni volje u obavljanju svog posla i želi poništiti sve što je do sada postignuto i stvoreno', drži predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

'Relativno siguran posao želi pretvoriti u nesiguran, rad na određeno vrijeme postat će povremeni i polako 'ubijaju' rad i radnika. Stoga moramo zaštiti dostojanstvom rada i radnika', naglasio je Jakuš pozvavši na potporu štrajku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene