Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U predmetima protiv Čučić i Magaš podnijeti zahtjevi za zaštitu zakonitosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo podnijelo je Vrhovnom sudu zahtjeve za zaštitu zakonitosti u predmetima protiv Ljubomira Čučića, osumnjičenog zbog oduzimanja djeteta i Ane Magaš koja je pravomoćno osuđena zbog ubojstva supruga u prekoračenju nužne samoobrane.

U predmetu protiv Čučića, zahtjev za zaštitu zakonitosti podnijet je protiv pravomoćne sudske odluke Županijskog suda u Sisku i rješenja istražnog suca, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Može natrag u odvjetništvo Odvjetniku Marinoviću ukinuta suspenzija zbog slučaja Magaš Slika nije dostupna Odluka Županijskog suda Čučić oslobođen optužbi za otmicu svojih kćeri

U tom slučaju izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Sisku odbilo je žalbu odvjetništva protiv rješenja istražnog suca kojim je odbijen prijedlog za određivanje zadržavanja osumnjičenika. 

Državno odvjetništvo smatra da je ta odluka suprotna zakonu pa je zatražilo zaštitu zakonitosti.

U kaznenom predmetu protiv Ane Magaš tužiteljstvo je podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti jer smatra, kao i kod optuženja, da optužena nije bila u nužnoj obrani i da je počinila kazneno djelo ubojstva. 

Magaš je pravomoćno osuđena zbog kaznenog djela ubojstva u prekoračenju nužne obrane.

Vrhovni sud je u veljači djelomično usvojio žalbu Ane Magaš i smanjio joj zatvorsku kaznu s osam na pet godina zatvora. 

Sud nije udovoljio zahtjevu obrane da se Anu Magaš oslobodi, niti je uvažio stav da je ubojstvo počinila u nužnoj obrani jer je spašavala život od supruga koji ju je napao.

Žalbu tužiteljstva, koje je tražilo još veću kaznu, vrhovni su suci u cijelosti odbili.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti izvanredni je pravni lijek koji
državni odvjetnik može podnijeti protiv pravomoćnih sudskih odluka ako je povrijeđen zakon i ako su prekršena temeljna ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom, zakonom ili međunarodnim pravom.

O zahtjevu odlučuje Vrhovni sud koji pritom samo ispituje povrede zakona na koje ukazuje državni odvjetnik. 

Ako utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan Vrhovni sud može preinačiti pravomoćnu odluku ili ju ukinuti u cijelosti ili djelomično i predmet vratiti na ponovno odlučivanje i suđenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene