U prvih 8 mjeseci ove godine 3149 osoba otkriveno je u nezakonitom prelasku državne granice - čak 30 % više nego prije godinu dana. 12 ilegalaca na dan hrvatska policija otkrije na Dunavu, na zelenoj granici, ali i duboko u svom teritoriju. Kako sa zemlje, iz zraka i na vodi čuvaju vanjsku granicu Europske unije, uvjerila se osječka ekipa Nove TV.


Patrolni čamci hrvatske policije u akciji. Brzi i okretni moćno su oružje u sprječavanju ilegalnih prelazaka
granice
na Dunavu. Za kormilom iskusni policajac Miroslav Galinović. Čamci krijumčara nemaju izgleda protiv njegova plovila.

"Radar, sonar, termovizijski uređaji za noćno osmatranje, dvogledi... koristimo sve što nam je u mogućnosti", kaže zapovjednik policijskog plovila.

Vezani članci Gabrijela Kišiček Komunikacijska stručnjakinja o Milanovićevoj izjavi o izbjeglicama i reakcijama iz SAD-a: "Teško je biti upečatljiv i primijećen, ali njemu je to uspjelo" Aerodrom u Kabulu Identificirani ljudi koji su padali s aviona: Zubar htio otplatiti svadbu, poginuli liječnik i afganistanski reprezentativac...

Nema dana da migranti ne pokušaju sa srpske doći na hrvatsku obalu Dunava.

"Većina njih odustane kad vide kako smo opremljeni", kaže Dubravko Pandurić iz granične policije Beli Manastir.

Kako bi što bolje nadzirala svoju granicu Hrvatska je uz pomoć europskog novca kupila dva helikoptera vrijedna 25 milijuna eura. Oni su itekako učinkoviti, jer u prosjeku svakog dana u Hrvatsku pokušava ući 12 ljudi. Posadi ovog helikoptera ilegalci se ne mogu skriti - termovizijska kamera otkriva ljudske pokrete na udaljenosti do 20 kilometara.

"Osoba nema saznanja da smo mi u zraku da je pratimo cijelo vrijeme", kaže član posade helikoptera Darko Debak.

"Oko" ove kamere pronalazi iglu u plastu sijena.

"Nadgledamo sve iz zraka dok se ta osoba ne pronađe...", kaže je Joško Balić iz zrakoplovne jedinice specijalne policije MUP-a.

Iz zraka, ali i sa zemlje stižu upute policajcima na terenu gdje se nalaze sumnjive osobe. Od poziva do postupanja prošlo je samo nekoliko minuta. Ilegalci su otkriveni i vraćeni u Srbiju.

Hrvatski policajci imaju i uređaj koji otkriva skrivene otkucaje srca u vozilima, primjerice kamionima.

"Dovoljan je miš da pokaže reakciju, a ne čovjek", ističe Luka Domačinović sa graničnog prijelaza Bajakovo.

Što ne otkriju detektori, kamere i rendgeni otkriva Kendi - pas lutalica koji se samozaposlio u hrvatskoj policiji. Njegovom njuhu ilegalci se ne mogu sakriti.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr