Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone, s izuzetkom drugog tjedna, u kojem se zamjećuje veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prošle sezone, kažu u HZJZ-u

Galerija


Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na upit DNEVNIK.hr-a odgovorili su kako je do četvrtka poslijepodne od posljedica gripe preminulo 29 osoba.

Vezani članci U brojnim bolnicama zbog epidemije gripe zabranjeni su posjeti bolesnicima (Foto: Nel Plavetić/PIXSELL) U Hrvatskoj je dosad preminulo 45 oboljelih od gripe, najmlađa žrtva imala je 7 godina Milan Kujundžić, ministar zdravstva (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Ministar o epidemiji gripe: ''Ne treba panično jurišati prema bolnicama''

Prije tjedan dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je od posljedica gripe preminulo devet osoba.

Broj prijava oboljelih do 20. siječnja je 17.546, kazali su nam u HZJZ-u.

Najviše prijava stiglo je iz Grada Zagreba, Brodsko-posavske, Zagrebačke te Splitsko-dalmatinske županije.

Broj oboljelih od gripe u sezoni 2018./2019. po županijama (Foto: Hrvatski zavod za javno zdravstvo) - 1

Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone, s izuzetkom drugog tjedna, u kojem se zamjećuje veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prošle sezone, kažu u HZJZ-u.

Tjedno kretanje gripe u posljednje tri sezone (Foto: Hrvatski zavod za javno zdravstvo) - 2

Ministar smiruje: "Ne treba panično jurišati u bolnicu"

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' prošlog su tjedna poručili da su im kapaciteti puni, ali da je situacija pod kontrolom.

Sličnu poruku građanima poslao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je građanima preporučio da se što manje kreću u zatvorenim prostorima jer je gripa bolest koja se prenosi kapljičnim putem.

Očekuje da će val gripe uskoro krenuti silaznom putanjom te da ne treba "panično jurišati prema bolnicama u kojima su pune čekaonice".

Podsjetimo, simptomi su gripe povišena tjelesna temperatura, iznemoglost, opća slabost i bolovi u mišićima, zglobovima. To imaju svi bolesnici, pa i oni s blažim oblicima gripe. U slučaju težih oblika treba se javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će onda procijeniti koji bolesnici imaju tako težak oblik gripe koji zahtijeva bolničko liječenje i bolničku obradu.