Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone, s izuzetkom drugog tjedna, u kojem se zamjećuje veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prošle sezone, kažu u HZJZ-u

Galerija


Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na upit DNEVNIK.hr-a odgovorili su kako je do četvrtka poslijepodne od posljedica gripe preminulo 29 osoba.

Vezani članci Gripa, ilustracija (Foto: Gettyimages) Najjača epidemija gripe u zadnjih pet godina: U Hrvatskoj je oboljelo 48.000, a umrlo 75 osoba U brojnim bolnicama zbog epidemije gripe zabranjeni su posjeti bolesnicima (Foto: Nel Plavetić/PIXSELL) U Hrvatskoj je dosad preminulo 45 oboljelih od gripe, najmlađa žrtva imala je 7 godina

Prije tjedan dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je od posljedica gripe preminulo devet osoba.

Broj prijava oboljelih do 20. siječnja je 17.546, kazali su nam u HZJZ-u.

Najviše prijava stiglo je iz Grada Zagreba, Brodsko-posavske, Zagrebačke te Splitsko-dalmatinske županije.

Broj oboljelih od gripe u sezoni 2018./2019. po županijama (Foto: Hrvatski zavod za javno zdravstvo) - 1

Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone, s izuzetkom drugog tjedna, u kojem se zamjećuje veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prošle sezone, kažu u HZJZ-u.

Tjedno kretanje gripe u posljednje tri sezone (Foto: Hrvatski zavod za javno zdravstvo) - 2

Ministar smiruje: "Ne treba panično jurišati u bolnicu"

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' prošlog su tjedna poručili da su im kapaciteti puni, ali da je situacija pod kontrolom.

Sličnu poruku građanima poslao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je građanima preporučio da se što manje kreću u zatvorenim prostorima jer je gripa bolest koja se prenosi kapljičnim putem.

Očekuje da će val gripe uskoro krenuti silaznom putanjom te da ne treba "panično jurišati prema bolnicama u kojima su pune čekaonice".

Podsjetimo, simptomi su gripe povišena tjelesna temperatura, iznemoglost, opća slabost i bolovi u mišićima, zglobovima. To imaju svi bolesnici, pa i oni s blažim oblicima gripe. U slučaju težih oblika treba se javiti liječniku primarne zdravstvene zaštite koji će onda procijeniti koji bolesnici imaju tako težak oblik gripe koji zahtijeva bolničko liječenje i bolničku obradu.