Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U posljednje dvije godine ponovno raste nelikvidnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su se iznosi nepodmirenih naloga više godina, odnosno od 1999., uz neizbježne oscilacije, smanjivali, zadnje dvije godine je zabilježen je lagani trend povećanja nelikvidnosti koji se nastavio i u prvim mjesecima 2007., navode iz Financijske agencije.

Nepodmirene naloge za plaćanje, u ukupnom iznosu od 12,7 milijardi kuna, imalo je u Hrvatskoj krajem travnja ove godine 23.146 pravnih osoba. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Agrokor Ugledni ekonomski analitičar znakovito zastao objašnjavajući zašto se razlikuju revizijska izvješća Slika nije dostupna Traže injekciju od 500 milijuna kuna Zbog dugova bolnica veledrogerije na rubu: "Ovo više ne možemo financirati"

U odnosu na mjesec prije iznos dospjelih nepodmirenih naloga povećan je za oko 100 milijuna kuna, dok je broj pravnih osoba sa blokiranim žiro računima bio veći za njih 208, objavila je Financijska agencija.

U odnosu na siječanj pak ukupan iznos blokada je porastao za oko 500 milijuna kuna, a broj blokiranih pravnih osoba za nešto manje od 700.

Na godišnjoj razini pak, u odnosu na travanj prošle godine, ukupni iznos nepodmirenih naloga za plaćanje pravnih osoba veći je za 1,4 milijardu kuna, a broj blokiranih tvrtki za 2.016. Krajem travnja 2006. u blokadi je, naime, bilo 21.130 pravnih osoba sa ukupno 11,3 milijarde kuna dospjelih nepodmirenih naloga za plaćanje.

Nakon što su se iznosi nepodmirenih naloga više godina, odnosno od 1999., uz neizbježne oscilacije, smanjivali, zadnje dvije godine je zabilježen lagani negativni trend insolventnosti (povećanje nelikvidnosti) koji se nastavio i u prvim mjesecima 2007., navode iz Financijske agencije.

Tijekom 2005. godine broj blokiranih pravnih osoba i iznosi blokada zadržavali su se na gotovo istoj razini, a tijekom 2006. godine nešto su porasli, što se nastavilo i početkom ove godine.

Tako su u siječnju 2007. nepodmirene obveze u iznosu od 12,2 milijarde kuna zabilježene kod 22.455 pravnih osoba, u veljači je taj iznos porastao na 12,5 milijardi kuna i 22.753 pravnih osoba, a krajem ožujka je zabilježeno 12,6 milijardi blokiranih kuna kod 22.938 pravnih osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene