Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za porezne uprave diljem, Hrvatske ova je subota bila radna. Pripremili su se dodatni šalteri, povećali savjetnici, no gužve za prijavu poreza nije bilo. Čini se kako su nova pravila i smanjenje povrata poreza, ljude zadržali u kućama.


U ponedjeljak, posljednji dan za prijavu, gužve se ipak očekuju. Porezna uprava je spremna i produžila je radno vrijeme do 19 sati.

Vezani članci Slika nije dostupna Bože pomozi: Građani se nadaju povratu poreza Slika nije dostupna Zadnji dan prijave poreza na dohodak, gužve u pošti

Svake godine u drugom mjesecu, Mario Brajković zauzme mjesto na šalteru Porezne uprave. Ovaj put nije u redu trebao čekati otvaranje vrata. Gužve nije bilo. No u travnju, kada se povrat poreza krene isplaćivati, u njegovom će novčaniku završiti manji iznos.

'Da dobijemo bar ono što možemo. Nikome nije drago dobiti za 6 mjeseci umjesto za 12. Naša je odluka hoćemo li uzeti tih 6 mjeseci ili ništa. Mislim da je pametnije uzeti', rekao je Mario.

Neki razmišljaju drukčije. Manji povrat poreza, subota i hladnoća većinu je zadržala na toplom. Od milijun i sto tisuća prijava, stigla je tek trećina. Izmjenom Zakona, neke su olakšice promijenjene, a neke ukinute.

'Olakšice koje su prestale vrijediti sa 30.6.2010. su olakšice za stambene potrebe, za zdravstvene potrebe i premije životnog osiguranja s obilježjem štednje', pojasnila je Nevenka Stipaničev, pomoćnica pročelnika Porezne uprave.

Neki građani se osjećaju prevarenima

'Prevarenima se osjećamo pogotovo mi koji smo kupovali stanove prije par godina pa su nam rekli da će kamate ići u olakšice. Sada toga više nema. Ostati ćemo bez stanova. Švicarac, euro idu gore', rekla je Dubravka Špoljarić.

>> Nova pravila za povrat poreza

>> OVDJE pristupite obrascu za prijavu poreza na dohodak

Iako su dodatni šalteri ostali prazni, savjetnička linija nije prestajala zvoniti, jer ispuniti 8 stranica prijave nije lako. 'Ako uoče naknadno da imaju uplatu poreza, a mislili su da imaju povrat, da su nešto krivo prijavili, u roku 30 dana, porezna prijava se može povući', rekla je savjetnica Lucija Turković Jarža.

Prijava se može poslati i poštom preporučeno.