Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U ponedjeljak presuda Hrvoju Petraču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završnim riječima predstavnika tužiteljstva i dijela obrane danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno ponovljeno suđenje za otmicu sina generala Vladimira Zagorca, a presuda se očekuje u ponedjeljak.

Zamjenik ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Dražen Jelinić u završnoj je riječi od suda zatražio da ponovi prvu presudu kojom je Ivica Mateković zbog organiziranja grupe i otmice osuđen na sedam godina, a Hrvoje Petrač na godinu dana zatvora manje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagorec iz MORH-a odnio dvije torbe dragulja Slika nije dostupna Mateković priznao otmicu Zagorčeva sina

Obrana okrivljenika bila je uvjerljiva i dobro pripremljena, no
izmiče joj tlo pod nogama jer nema uporište u materijalnim dokazima, kazao je tužitelj.

Odbacio je tvrdnje Ivana Ice Matekovića i Novice Petrača da su akciju organizirali bez znanja njegova oca Hrvoja, kao i izjave obrane da motiv zločina nije bio novac kojega su Petrači imali dovoljno.

Kazneno djelo počinjeno je već samim traženjem otkupnine, a Ico i Novica nikada se ne bi upustili u takvo što bez pokroviteljstva starijeg Petrača, ustvrdio je Jelinić.

Odvjetnik obitelji Zagorac, Krešimir Krsnik dodao je kako smatra da su u sudnici nepotrebno izrečene tvrdnje o Zagorčevom nezakonitom poslovanju, koje nisu bile dio ovog postupka.

Mnoge izrečene neistine, kaže, bile su lako provjerljive, poput priče o šifriranom računu u Austriji, s kojih je Zagorac navodno podigao novac nakon smrti Franje Tuđmana. Pojasnio je da je od ulaska Austrije u EU 1998. ukinuta mogućnost postojanja šifriranih ili tajnih računa. 

Osporio je i priču da je general Zagorec odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz Ministarstva odnio torbu s dragim kamenjem koje je kao polog za kupnju oružja ostavio Josef Rotheichner.

"Da je drago kamenje nestalo Rotheichner bi bio oštećen, a mi imamo njegovu izjavu u kojoj odbacuje takvu mogućnost". No, ta je izjava priložena kao dokaz u drugom sporu, pokrenutom po kaznenoj prijavi koju je Zagorac podnio protiv njegove bivše tajnice Snježane Šiprak, zbog lažnog svjedočenja na ovom suđenju, kazao je Krsnik.

Dodao je da će Zagorac, zbog klevete, podnijeti još niz kaznenih
prijava, među ostalima i protiv nekih novinara.

Obrana optuženih u završnim riječima odbacila je USKOK-ove optužbe te navela niz olakotnih okolnosti za svoje branjenike. Tako je primjerice odvjetnik Ivana Matekovića ustvrdio kako je riječ o ocu troje djece i branitelju oboljelom od PTSP-a koji se kaje i ispričava zbog otmice, ali i dalje odbacuje da je organizirao skupinu s ciljem organiziranja još nekih otmica.

Suđenje se nastavlja sutra kada se očekuju završne riječi branitelja Hrvoja Petrača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene