Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija tinejdžera na nasilje

U Petrinji održan prvi festival nenasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon niza nesretnih i crnih vijesti o nasilju među mladima, pri čemu je nekoliko mladića i ubijeno u protekle tri godine, i tinejdžeri se organiziraju protiv nasilja.

Petrinjska udruga mladih Panj, organizirala je tako prvi festival nenasilja, na kojem upravo mladi razgovaraju o tom problemu, koliko je žestoko nasilje postalo te kako se boriti protiv njega, kako više nitko ne bi doživio tragične sudbine Luke Ritza, Aleksandra Abramova i Frane Despića. 18-godišnjem Marku iz Siska nasilje nije nepoznato. Prije 2 godine u zagrebačkom tramvaju napala su ga dvojica Skinsa kada se vraćao s koncerta, a razlog je bio, kako kaže, majica Iron Maidena koju je nosio. Na sreću, prošao je samo sa šamarom, ali i to kako kaže, nije zaboravio. Da se opet nađe u sličnoj situaciji kaže, maknuo bi se od njih.

Pročitajte i ovo Povrat poreza; ilustracija - 4 Više od 830 tisuća građana Počela isplata povrata poreza, Hrvati otkrili na što će trošiti: "Dobro je, novac je stigao prije obavijesti" Mladi i izbori - 4 Superizborna godina Europski izbori su pred vratima: Mlade zanimaju ova pitanja, a otkrili su i zašto (ne) izlaze na izbore

'Samo ću se braniti, neću se odupirati jer ako se odupirem, dobit ću još više', dodao je Marko, ističući kako bi takvo što napravio samo kad drugog izlaza ne bi više bilo. 17-godišnja Anamarija smatra da dečki koliko god bili pijani cure ne bi napali i da se one mnogo rjeđe nađu u takvim situacijama. No, da se ipak nađe dala bi sve od sebe da ostane živa. 'U krajnjoj liniji bi im dali to što traže, ako ništa drugo, jer što mi vrijede ti novci, ako će nas ubiti na kraju, recimo', razmišlja Anamarija.

15-godišnji Mate u svakoj nezgodnoj situaciji nastojao bi ostati miran. 'Da me traže neke sitne novce, nekih 10 kuna, dao bih im novce i prošetao dalje. Ali, da se traži neki viši novac, onda im ne bi dao, popričao bi s njima malo', tvrdi Mate. Nasilje među mladima sve je brutalnije i raširenije, smatra 32-godišnji Jerko koji je i sam prije dosta godina bio žrtva. Nedavno je napadnut i njegov prijatelj. 'Izletio je auto ispred njega, izletjela su trojica iz auta i razbili su mu arkadu i tukli su ga na podu iz čista mira, meni to nije jasno', ispričao nam je pjevač Jerko Marić.

Nasilje treba zaustaviti, a u tome svakako mogu pomoći i promatrači, smatra Jerko, koji i promovira borbu protiv nasilja među mladima. Upravo oni, međusobno, u Petrinji dva dana razgovaraju kako se boriti protiv nasilja. Da ga je manje i da su mladi više osviješteni koliko ono boli nanosi, možda bi i ovi mladići bili živi. Posljednji slučaj pretučenog 14-godišnjaka iz Sesveta još jedna je stravična opomena na surovost nasilja među mladima, a reagirati trebaju i vršnjaci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene