Tragovi poput krvi, urina, znoja, vlasi, nekad su običnom oku nevidljivi, ali iza svakog ubojstva ostane nešto. Koliko god ono bilo profesionalno organizirano.


Ostali su tragovi i iza likvidacije u Sesvetama - gdje je na prepunoj prometnici hladnokrvno ubijen Vinko Žuljević Klica. Istražili smo koliko u razrješavanju zločina pomognu otisci. Što su točno s mjesta događaja izuzeli kriminalisti? I je li išta ostalo na zapaljenom automobilu?

O ubojstvu Klice: 'Hoće li doći do eskalacije nasilja? Uvijek treba biti pripremljen za takve vrste događaja'

Vezani članci Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima Kaznene prijave zbog ubojstva ruskih novinara prije 30 godina: Izrešetali im automobil pa ih dokrajčili hicima iz pištolja Očevid u obiteljskoj kući u Ruščici - 3 Sin ubio oca: Policija u obiteljskoj kući pronašla mrtvog muškarca, ubojica ubrzo uhićen

Sa Tomislavom Smolićem, sudskim vještakom za otiske i čovjekom koji je razriješio mnoga ubojstva i silovanja, otišli smo na teren i improvizirali događaj. S obzirom da otisak prsta ostavljamo na bijelom automobilu, prašak za pronalaženje tragova - mora biti suprotne boje.

To je dovoljno u početnoj fazi. Jer, nitko na svijetu nema isti otisak. Nakon što se trag fiksira i preslika na papir - ide u centar za vještačenja gdje se uspoređuje s bazom podataka u kojoj su otisci dlanova svih počinitelja kaznenih djela. Sustav je to koji u sekundi uspoređuje više od 60 tisuća otisaka.

Trag na papiru može ostati 10 godina. Tragovi cipela ostaju samo na mekim površinama. Koliko može ostati na automobilu - ovisi o mnogo toga.

Najvažnije je zaštititi područje na vrijeme i ne kontaminirati ga. Ponekad se postavlja i klopka, pomoću posebnog praška. Tragova ima posvuda. Najvažnije je znati ih čitati, jer što više protječe vrijeme, teži i duži je put do izvršitelja.

Kako izgleda traganje za dokazima, pogledajte u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook