Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedni otisci

VIDEO Zavirite u laboratorij: Ovako se u Hrvatskoj hvataju zločinci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tragovi poput krvi, urina, znoja, vlasi, nekad su običnom oku nevidljivi, ali iza svakog ubojstva ostane nešto. Koliko god ono bilo profesionalno organizirano.

Ostali su tragovi i iza likvidacije u Sesvetama - gdje je na prepunoj prometnici hladnokrvno ubijen Vinko Žuljević Klica. Istražili smo koliko u razrješavanju zločina pomognu otisci. Što su točno s mjesta događaja izuzeli kriminalisti? I je li išta ostalo na zapaljenom automobilu?

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Bruna Papić u Sinju - 4 Sinjani nezadovoljni Ivan Bulj vraća se u Sinj? Građani ogorčeni: "To ne bi bilo pametno"

O ubojstvu Klice: 'Hoće li doći do eskalacije nasilja? Uvijek treba biti pripremljen za takve vrste događaja'

Sa Tomislavom Smolićem, sudskim vještakom za otiske i čovjekom koji je razriješio mnoga ubojstva i silovanja, otišli smo na teren i improvizirali događaj. S obzirom da otisak prsta ostavljamo na bijelom automobilu, prašak za pronalaženje tragova - mora biti suprotne boje.

To je dovoljno u početnoj fazi. Jer, nitko na svijetu nema isti otisak. Nakon što se trag fiksira i preslika na papir - ide u centar za vještačenja gdje se uspoređuje s bazom podataka u kojoj su otisci dlanova svih počinitelja kaznenih djela. Sustav je to koji u sekundi uspoređuje više od 60 tisuća otisaka.

Trag na papiru može ostati 10 godina. Tragovi cipela ostaju samo na mekim površinama. Koliko može ostati na automobilu - ovisi o mnogo toga.

Najvažnije je zaštititi područje na vrijeme i ne kontaminirati ga. Ponekad se postavlja i klopka, pomoću posebnog praška. Tragova ima posvuda. Najvažnije je znati ih čitati, jer što više protječe vrijeme, teži i duži je put do izvršitelja.

Kako izgleda traganje za dokazima, pogledajte u priloženom videu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene