Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Socijalno poduzetništvo

Na ovom radnom mjestu nema nezadovoljnih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalna poduzeća svjetska su praksa kojom se smanjuje nezaposlenost. Riječ je o poduzetništvu kojem nije cilj zaraditi što više, već pružiti minimalnu plaću onima koji teško dolaze do posla. Jedno takvo poduzeće već tri godine uspješno posluje u Čakovcu.

Petnaest radnika čakovečke zadruge Humana Nova bavi se preradom tekstila. Riječ je o hrvatskim pionirima u poduzetništvu kojem nije cilj zaraditi što više, već svima pružiti priliku. 'Zapošljavamo uglavnom osobe koje teško dolaze do posla. Tako da imamo dvije osobe nacionalne manjine, 5 osoba s invaliditetom i 3 osobe starije životne dobi', kaže voditeljica šivaone Damjanka Terstenjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija dječaku obrijana glava Obrat u slučaju šišanja u Čakovcu? Iskrsnule snimke nadzornih kamera, javili su se i novi svjedoci Napad na dječaka u Čakovcu Užas u Čakovcu "Slomilo mi se srce": Trojica napala dječaka i obrijala mu glavu, u cijeli se slučaj uključila i policija

Anita je gluhonijema osoba, no to nije predstavljalo prepreku ovoj socijalnoj zadruzi. 'Prije sam radila 15 godina u MTČ-u i sve je propalo. Tu radim dvije godine i jako sam zadovoljna. Sve je ok', kaže Anita.

Nije joj trebalo dugo da se uklopi. 'Svi su me dobro prihvatili. Nije problem komunicirati, razgovarati, nije im problem', dodaje.

'Hrvatska je SOCIJALNA KATASTROFA i najnefunkcionalnija zemlja EU-a!'

Silva broji mjesece do mirovine. No, na poslu i dalje uživa. 'Lijepo mi je raditi, nismo na normi što mi puno znači, inače u firmama gdje sam radila uvijek je bilo na normi jako teško, a sada, s obzirom na moje godine i zdravstveno stanje, ovo mi je super tu', kaže Silva Bujanić.

U ovom poduzeću nema nezadovoljnih radnika. 'Plaću svi imamo istu, svi smo na minimalcu od 2.400 kuna, što se tiče prava odlučivanja svi smo tu jednaki', dodaje gospođa Terstenjak.

Uvjeti bi bili i bolji da ih mjesečni najam i režije ne stoje 15 000 kuna. Unatoč socijalnoj politici, kao poduzeće nemaju posebnih povlastica. No to ih ne sprječava u stvaranju novih vrijednosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene