Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Festival slavonskog kulena

Svi ga vole, nitko ne zna u čemu je njegova tajna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je od najpoznatijih hrvatskih brendova. Pojavljuje se samo u posebnim prigodama, a daruje se i kao suvenir. Obišao je zemaljsku kuglu više no i jedan hrvatski sportaš ili diplomat. Riječ je o slavonskom kulenu.

Festival najvećeg slavonskog specijaliteta s višestoljetnom tradicijom pripremanja, slavonskoga kulena, počeo je danas u Osijeku.  Ocjenjivanje kulena svetkovina je na kojoj se biraju najbolje pripremljene delicije individualnih proizvođača. Mnogi od njih čuvaju tajnu vlastitog načina pripreme. Natjecanje već devetu godinu organizira Hrvatska gospodarska komora kako bi promovirala kulen i motivirala proizvođače na povećanje kvalitete. Stručno povjerenstvo najbolji kulen mora izabrati između čak 59 uzoraka.

Pročitajte i ovo Baranja obara turistički rekord - 5 Odlične brojke Baranja je već oborila apsolutni rekord broja turista: Osim zbog hrane i prirode, iz jednog razloga dolaze i poslovne žene Ilustracija ANALIZA STANJA Kako će se kretati cijene nekretnina u ovoj godini i možemo li odahnuti?

Sastojci ove delicije poznati su, kvalitetno meso, sol, češnjak i mljevena crvena paprika, no tajna vrhunskog okusa krije se samo u Slavoniji. 'Tajna je u ishrani svinja, pasmini svinja te ruži vjetrova ovog našeg podneblja', kazao nam je Zlatko Birovljević, proizvođač slavonskog kulena.

'Ocjenjujem pet glavnih karakteristika kakvoće, vanjski izgled, čvrstoću, zatim izgled presjeka te okus i miris', kazao predsjednik ocjenjivačkog suda, prof. dr. Antun Petričević. 'Osim izvoza u susjedne zemlje i one Europske unije, sigurno je da je Jadran jedna od prestižnih destinacija koju tražimo za slavonski kulen', dodao je organizator natjecanja Ernest Nađ.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene