Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od otpada od novog proizvoda

U Slavoniju stigla budućnost: Samo u ovom gradu boca s otpada postaje posudica za tiramisu kolače

Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Od boce do posudice za kolače (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Odvajanje otpada počinje na kućnom pragu, a Hrvatska je obvezna do 2020. godine odvajati 50 posto otpada. Trenutačno odvajamo tek 17 posto, a mnogi gradovi nisu građanima osigurali ni kante za odvojeni otpad. Nedostaje mjesta za odvajanje, kao i pogona za recikliranje i preradu.

Osječani, na kućnom pragu ili u reciklažnom dvorištu, odvajaju 27 posto otpada, a iskorištene boce kreću u novi proizvodni ciklus.

Pročitajte i ovo Otok Krk ne oprašta odlaganje smeća - 5 kazne za nemarne Grad Krk ni neuredni turisti ne zaustavljaju da postane zero waste otok: Ulažu u edukaciju i nadzorne kamere Smeće u Zagrebu gorući problem (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Kante i dalje pretrpane Gorući problem u Zagrebu i dalje bez naznaka rješenja: Rok iz Bruxellesa sve bliži, a građani sve ljući

Prvo joj je odredište obližnja sortirnica u kojoj se materijal priprema za isporuku u tvornice, gdje se svaki mjesec razvrsta preko 400 tona materijala, a posao neprestano raste.

"Trenutno smo na 23 zaposlenih u ovom dijelu posla. Praktički svaki mjesec imamo otvorene natječaje", rekao je Vlado Ivković, direktor tvrtke Folding.

Pripremljene boce odlaze u tvornicu za recikliranje i preradu plastike. Radi se u tri smjene, sedam dana u tjednu.

"Drava sad zapošljava negdje oko 600 ljudi. Godišnje preradimo oko 40.000 tona PET-a i polietilena", objasnio je Zvonko Bede, direktor tvrtke Drava International.

Budućnost je stigla u Osijek

Nakon čišćenja i razvrstavanja po boji, pravi se sirovina za nove proizvode.

"Od polietilena radimo vrećice za trgovačke lance u Njemačkoj koje su od 100 posto recikliranog materijala. Isto tako, od 100 posto recikliranog materijala radimo posudice za hranu za cijelu Europu", dodao je Bede.

Boca tako postaju će posudica za tiramisu kolače na talijanskom tržištu. Krug je zatvoren u svega nekoliko kilometara.

"Odvajanje na kućnom pragu se definitivno pokazalo kao pravi princip koji treba slijediti. Dobije se čista sirovina koja se može ponovno vratiti u opticaj", rekao je Davor Vić, direktor Unikoma.

Dok drugi gradovi još nisu ni na početku, u Osijek je stigla budućnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene