Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLIJEDI LI KAZNA?

Mnogi se neće stići prilagoditi: Većina gradova nije spremna za novi način prikupljanja otpada

Smetlište (Foto: Dnevnik.hr)
Smetlište (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Smetlište (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Vodicama je otvoren godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika na kojemu će se tijekom dva dana raspravljati o turizmu, lokalnoj samoupravi i učinkovitom gospodarenju otpadom. Upravo Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu 1. studenog, izaziva najviše polemika.

Iako imaju tri mjeseca prilagodbe, većina gradova nije spremna na novi način usluge prikupljanja otpada. Mnogi gradovi građanima nisu podijelili spremnike za odvojeni otpad. Uz nove tehnologije prikupljanja otpada, očekuju se i veći računi za građane.

Pročitajte i ovo Kante i spremnici krcati smećem - 5 nakon odrona Glavni grad Hrvatske pliva u smeću, Tomašević proziva HDZ: Što kažu građani? Smeće u Zagrebu - 3 Stiže novi model Građani revoltirani zbog problema s otpadom: "Glasala sam za njih, ali ovo je katastrofa"

Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina, istaknuo je važnost edukacije građana o važnostima odvajanja otpada.

"Edukacija je jako bitna, mislim da bi ona u ovom trenutku trebala biti puno, puno bolja i izravnija prema građanima", objasnio je.

Istovremeno, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris ističe da sama edukacija neće biti dovoljna, nego je potrebno pronaći i pravo rješenje.

"Stari dio grada Korčule je nemoguće riješiti sa kantama. To je u rangu onih velikih zgrada u velikim gradovima", rekao je Fabris.

Predsjednik udruge gradova Željko Turk u Dnevniku Nove TV kazao je kako velikom broju gradova rok od tri mjeseca neće biti dovoljan.

„Da bismo uveli te sustave potrebno je provesti nove javne nabave, nove kante za smeće i nova organizacija što nije lako. Navest ću primjer svog grada Zaprešića koji ima i naplatu po volumenu i svo razvrstavanje osim bio-otpada. Mi ćemo to uspjeti u tri mjeseca, ali čitava Hrvatska to neće moći“, kazao je Turk.
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene