Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju liječnika

Mala općina u Podravini krenula u lov na liječnika: Nude godišnji bonus od 50 tisuća kuna, a uz to ide i stan od stotinjak kvadrata

Hrvatska ima kroničan nedostatak liječnika obiteljske medicine. Dok liječnici većinom biraju gradove za mjesto rada, općine moraju biti domišljate kako bi ih privukle. Vodimo vas u Ferdinandovac, općinu koja svom budućem liječniku nudi izdašan bonus i druge pogodnosti.

Ferdinandovac, podravsko selo koje ima oko 1600 stanovnika, u potrazi je za stalnim liječnikom obiteljske medicine.

"Stimuliramo dolazak liječnika obiteljske medicine na puno radno vrijeme u neto iznosu od 50 tisuća kuna godišnje za svaku godinu provedenu ovdje u ambulanti doma zdravlja", rekao je Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac.

Dvjesto metara dalje od ordinacije liječnik bi dobio stan od stotinjak četvornih metara. To je uz izdašan bonus još jedna pogodnost koja se nudi liječniku koji dođe u Općinu Ferdinandovac. Najamnina bi bila simbolična - jednu kunu.

U ovom trenutku nekoliko dana u tjednu pomaže im liječnik koji je formalno u mirovini, ali stanovnicima je potrebno više.

"Liječnik nam je neophodan jer smo već starije dobi svi i zdravlje nam je narušeno", govori Ivan Tabak.

"Važno je da ne moramo putovati u Đurđevac jer ima nešto starije populacije u selu, nisu svi mobilni kao mi mladi", kaže Marija Patačko.

Ferdinandovac je smješten na obali Drave uz mađarsku granicu. Dječji vrtić pohađa pedesetak djece, a školu 169 učenika.

"Nažalost, muku mučimo već duži niz godina s nastavnikom matematike stručnog kadra jer ih je zapravo teško naći na tržištu rada, ali pokušavamo krpati kako uspijemo", rekao je Miroslav Fuček, ravnatelj OŠ Ferdinandovac.

Iako je u cijeloj Hrvatskoj kronični nedostatak zdravstvenog osoblja, bolesti to ne znaju. Učiteljicu Irenu Pasku zatekli smo u samoizolaciji. Rođena Kutinjanka po završetku fakulteta nije mogla naći stalni posao, a onda je prije jedanaest godina vidjela oglas u Ferdinandovcu.

"Nudio se posao engleskog jezika i stan i to me privuklo, ali nisam pretpostavljala da ću se zadržati toliko dugo", govori Irena Paska, učiteljica engleskog jezika i razredne nastave.

Privremeno rješenje postalo je trajno jer je ovdje upoznala supruga i zasnovala obitelj.

"U Ferdinandovcu je jako lijepo živjeti, mirna je to sredina, imam puno vremena za sebe i svoju obitelj i prijatelje, a nedostaje više aktivnosti i sadržaja za mlađi uzrast, ali i za odrasle", dodaje Irena Paska.

S povećanjem mlađeg stanovništva povećat će se i aktivnosti, a načelnik da bi ih privukao nudi niz sufinanciranja i naknada. Među ostalim Općina daje i 30 tisuća kuna mladim osobama ili obiteljima koje u mjestu kupe kuću ili stan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene