U slavonskim šumama počela je sezona prikupljanja žira - hrasta lužnjaka.


Iako je otkupna cijena žira – hrasta lužnjaka osam kuna bruto, prvi dan nije donio očekivane redove i pune vreće. U županiji s više od 10 tisuća nezaposlenih, u prikupljanje žira za sada nije došao - nitko.

Vezani članci Ilustracija Muškarac dva puta u istom tjednu osvojio jackpot: Sve je započelo nakon svađe sa suprugom Ilustracija U Hrvatskoj raste broj zaposlenih: Evo koje djelatnosti prednjače

Po šumama u okolici Vinkovaca - razbacani milijuni, no nema nikog da ih pokupi.

''Nama je u ovom trenutku prijeko potreban žir, na području uprave šume podružnice Vinkovci je potrebno 48 vagona, odnosno 480.000 kilograma'', rekao je Zvonimir Rukavina, upravitelj šumarije Otok.

Hrvatske šume otvorile su sezonu prikupljanja i za kilogram žira ponudile 8 kuna. Osam kuna puta 480 tisuća, gotovo je 4 milijuna kuna.

Cijena kilograma žira nikad nije bila veća, no prvog dana organiziranog sakupljanja, spačvanske su šume prazne.

Tri kune veću cijenu u odnosu na prošlu godinu, Hrvatske šume nude jer je hrast lužnjak slabo rodio. Žir im je potreban za sadnju novih šuma, a bez njega neće biti ni planirane sječe.

''Teško je reći s obzirom da je prvi dan i s obzirom da smo prvi dan jako malo dozvola izdali, u šumariji Otok tek 6. Znači, moja prognoza je da neće biti bajno'', dodaje Rukavina.

Lokalno stanovništvo za obližnje je šume uvijek bilo vezano. Prilika za dobru zaradu većini je, kažu, očito promakla. Prikupljanje je počelo danas i trajat će sljedeća dva do tri tjedna.

''Da bi ljudi znači sakupljali žir moraju doći u područnu šumariju, izvaditi dozvolu i javiti se područnom lugaru koji će ih uputiti gdje imamo žir'', rekao je Rukavina.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutačno je više od 10 tisuća nezaposlenih. Uz prosječnih 100 kilograma žira na dan, u samo 5 dana prihod je 4000 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju