Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednica Hrvata sve brojnija

U Njemačkoj se stvara nova hrvatska dijaspora: "Nije tako opušteno kao kod nas, tu je sve po PS-u"

Iseljenik Roko Katić (Foto: Dnevnik.hr)
Iseljenik Roko Katić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Klempić Bogadi iz Instituta za migracije i narodnosti (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Klempić Bogadi iz Instituta za migracije i narodnosti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Grafički prikaz dječjih doplataka (Foto: Dnevnik.hr) Grafički prikaz dječjih doplataka (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Iseljenik Roko Katić (Foto: Dnevnik.hr) Iseljenik Roko Katić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Iseljenica Martina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Brojni su Hrvati u Njemačku otišli potražiti bolji život. Hrvatska je zajednica sve brojnija – više od 300 tisuća. Njemačka ih je pozvala, oni su došli, najviše liječnika i medicinskih sestara. U utorak će ih posjetiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako je Njemačka njezin dom od rođenja, ova 24-godišnja studentica medicine svojoj domovini, Hrvatskoj, još nije zatvorila vrata.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Slika nije dostupna Svaki 5 Hrvat je iselio "U Hrvatskoj je loše i preporučam svakom mladom čovjeku da ode u Njemačku"

"Ja bih za sebe rekla definitivno zašto ne i za mene bi to bila opcija kad završim fakultet da radim u Hrvatskoj", kaže studentica Dragica Udiljak.

Njezina obitelj u iseljeništvu je već generacijama, a svakim danom pridružuje joj se sve više Hrvata. Među njima je i Roko iz Sinja.

"Nije vam tako opušteno ki u nas da ćete sad izać na pijacu doli, popit kavu, stat 4-5 sati s prijateljima i pričat, jednostavno vam to tako ne ide. Znači, ode vam je sve po PS-u, pravo", opisuje život u Njemačkoj Roko Katić.

Tko ode  planira i ostati

Tijekom 2016. i 2017. godine iz Hrvatske u Njemačku odselilo se više od 110.000 Hrvata. 2017. smo bili čak peti po useljavanju - više od nas u Njemačku su odlazili samo Talijani, Bugari, Poljaci i Rumunji.

Oni koji odlaze planiraju i ostati.

"Najradije bih se vratio sad kući, ali neka situacija je doma... tako da se ne može", kaže iseljenik Mirko.

Za Roka povratak u Hrvatsku, kaže, nažalost nije opcija, ali odlazak u dalje države jest.

Stvara se nova dijaspora

I nisu jedini. U Njemačkoj je 2017. rođeno čak 4000 beba čije majke tamo ne žive dovoljno dugo da bi djeca automatski dobila državljanstvo.

"Što ustvari ukazuje da je riječ o novom iseljavanju iz Hrvatske, da su to očito osobe koje su kraće razdoblje u Njemačkoj od ovog propisanog od 8 godina. Da, možemo reći da se stvara nova dijaspora. To su vjerojatno rađanja koja bi se dogodila u Hrvatskoj", kaže Sanja Klempić Bogadi iz Instituta za migracije i narodnosti. 

Primjerice, dječji doplatak u Njemačkoj iznosi maksimalno 160 eura (1180 kuna) po djetetu, dok je u Hrvatskoj taj iznos oko 370 kuna. U Hrvatskoj se doplatak isplaćuje dok dijete ne završi srednju školu, a u Njemačkoj fakultet.

"Doša sam tu da ću sad nešto radit ode 50 godina, da ću ić sebi napravit neku kućicu ili nešto doli u Hrvatskoj, to teško... mogu probat stabilizirat svoj život ovdje, u ovome gradu", zaključuje Roko s početka priče.

Pa u njemu ostati i - osnovati obitelj.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene