Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj nezaposlenih u Njemačkoj je u daljnjem padu, a stopa od šest posto najniža je zabilježena u svibnju od ujedinjenja Njemačke, priopćila je u utorak Savezna agencija za rad.


"Tržište rada se i dalje razvija u pozitivnom smjeru. Broj nezaposlenih u svibnju u Njemačkoj je iznosio 2,66 milijuna što je 80.000 manje nego mjesec dana ranije i 98.000 manje u odnosu na isto razdoblje lani", rekao je direktor agencije Frank-Juergen Weise.

U porastu je i broj osoba zaposlenih na puno radno i na neodređeno vrijeme, što je dodatni pokazatelj stabilnog gospodarstva.

Porastao i broj otvorenih radnih mjesta . Nakon zimske pauze brojne tvrtke traže sezonske radnike ponajviše u ugostiteljstvu, građevinarstvu i poljoprivredi.

U usporedbi sa svibnjem prošle godine, broj novih radnih mjesta porastao je za gotovo 100.000. Trenutno preko lokalnih agencija za zapošljavanje tvrtke diljem Njemačke traže 655.000 radnika.

Pad nezaposlenosti i rast broja novih radnih mjesta bilježi se i u onim dijelovima Njemačke koji dosad nisu profitirali od gospodarskog uzleta poput istočnih pokrajina. (Hina)

Vezani članci Djeca u razredu, Dortmunt Nakon dugog zatvaranja otvorili vrtiće i škole, razmatra se cijepljenje djelatnika: "Moramo biti na oprezu" Testiranje na koronavirus Novo žarište: Više od 650 radnika u njemačkoj tvornici zaraženo koronavirusom, grad čeka karantena