U nevremenu praćenom kišom i vjetrom, koje je u utorak zahvatilo veći dio Hrvatske, u mnogim su gradovima poplavljene ulice. Najviše je pretrpjela Požega gdje su oborinske vode poplavile na desetke ulica. Požeški gradonačelnik zbog velikih šteta je poslao županu zamolbu za proglašenjem elementarne nepogode za područje Požege.

Galerija +0 Leo Pažin, vatrogasac JVP Požega

U nevremenu koje je u utorak pogodilo veći dio zemlje najviše je stradala Požega u kojoj su oborinske vode poplavile ulice, stradale su brojne obiteljske kuće, gospodarski objekti, ustanove. Stanovništvo je ostalo bez kućanskih uređaja, hladnjaka, škrinja, peći...

Vezani članci Kruge, požar - 2 VIDEO Policija otkriva detalje o velikom požaru na Krugama: Izgorio auto, 20 električnih bicikala, 150 guma... Novo nevrijeme na području Požege VIDEO Novo nevrijeme na području Požege: Na terenu vatrogasci, poplavljeni podrumi, gospodarski objekti...

Vatrogasci su imali pune ruke posla, a i dan kasnije u Vidovcima kraj Požege situacija nije puno bolja te su vatrogasci i dalje na terenu.

''Bilo je katastrofa''

Leo Pažin, vatrogasac JVP-a Požega, ispričao je za Dnevnik Nove TV da je stanje na terenu bilo katastrofalno u prvi trenucima intervencije.

''Korito kroz koje prolaze slivne vode počeo je nenormalno rasti i vodostaj je jako rastao. To se pretvorilo u jako brzu bujicu. Kuće su bile odsječene od ceste na kojoj smo mi stajali, stanari nisu mogli doći do kuća. Voda je počela prodirati u podrume, kuće, vrtovi su bili popljavljeni'', rekao je vatrogasac.

Akcija spašavanja usred bujice

Požeški su vatrogasci usred nevremena imali i veliku intervenciju u kojoj su spasili majku i dijete. Leo Pažin je otkrio da su majka i dijete ''ostali zarobljeni u kući kada je voda počela ulaziti sve u prostorije kuće''.

''Bilo je dijete staro pet ili šest godina i majka koja je trudna pa ga nije ni mogla podignuti na neko povišeno mjesto. Bila je bujica, a kuća je bila odsječena od ceste pa joj nismo mogli prići. Našli smo okolni prilaz kroz vrt, voda je bila duboka otprilike metar i pol, negdje i dublje'', ispričao je vatrogasac.

Dijete su uspjeli iznijeti iz kuće i predati ga baki i djedu, a s obzirom na to da se voda počela povlačiti, majka je ostala u kući jer joj više nije prijetila opasnost.

Gradonačelnik: Pomoći ćemo građanima

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić kazao je da su velike količine kiše u kratkom vremenu ulile mnogo vode u požeške potoke. Dodao je i da će se svakako mijenjati mostovi.

''Već nekoliko smo ih promijenili. Od 2014. konstantno radimo na promijeni onih situacija za koje znamo da su problematične. Sve mostove koji su pokazivali problematiku smo maknuli'', kaže Puljašić.

Kada je riječ o pomoći građanima koji su pretrpjeli veliku štetu zbog nevremena, Puljašić da je već jutros poslao zamolbu požeško-slavonskom županu da se proglasi elementarna nepogoda.

''Zajedno ćemo pomoći sugrađanima tamo gdje budemo mogli da bi se u kratkom vremenu vratili normalnom životu'', poručio je požeški gradonačelnik.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju