Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Posvuda promjenjivo

Burna noć u Istri: Šibao ih olujni vjetar, u dva sata udarilo 8000 munja, a pravo nevrijeme tek stiže

Munje Istri (Foto: Maja Kraljik)
Munje Istri (Foto: Maja Kraljik) Foto: Maja Kraljik
Silovit neverin iznenadio je noćas cijelu Istru i Kvarner, pala je obilna kiša, puhao je olujni vjetar, a udarilo je više od osam tisuća munja u samo dva sata.

"Približavanje olujnih sustava iz Italije potaknuo je razvoj novih grmljavinskih sustava na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno", naveli su iz Istrameta.

Pročitajte i ovo Dubai, 16.04.2024. - 1 neviđeni prizori FOTO/VIDEO Hrvat iz Dubaija za DNEVNIK.hr o kataklizmi: "Svi trgovački centri su potopljeni, nas su evakuirali..." Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Zapuhao je prolazno jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima, uglavnom jugozapadnjak, a meteorološke postaje na pulskom području zabilježile su najjače udare vjetra, 86 kilometara na sat.

Mjestimice je pala i obilna kiša pa je tako u Umagu i Novigradu palo čak 32 milimetara, porečke postaje zabilježile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U središtu Pule palo je 13 mm dok su se temperature zraka snizile za oko pet stupnjeva, piše Istramet.

Po riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića zbog uklanjanja stabala koja su pala na prometnice vatrogasci su intervenirali u šest navrata, no većih problema nije bilo.

Sve je to, kako se doznaje u Istrametu samo uvod u promjenu vremena koja stiže danas, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jaki neverini i obilje grmljavinske aktivnosti.

Vrijeme potencijalno opasno, moguće i pijavice

Vrijeme će ovaj vikend biti promjenjivije te na mjestima i potencijalno opasno. U noći na nedjelju i u nedjelju posebno nestabilno bit će na Jadranu gdje će biti zadovoljeni svi uvjeti, svi parametri koji indiciraju mogućnost jakih neverina, obilnu kišu, pojačan vjetar, pijavice i slično. Ako isplovljavate jedrilicom ili manjom brodicom, planirajte dobar vez i zaklonjenu luku za danas navečer i u nedjelju. I svakako učestalo pratite prognoze.

Zrak u prizemnom sloju je izuzetno vruć. Po visini nam sa sjevera pomalo već curi onaj hladniji, stiže nam i nova količina vlage, a uskoro će se u blizini formirati i prava ciklona. U takvim okolnostima u nedjelju može biti i organiziranih grmljavinskih sustava.

U nedjelju će posvuda biti promjenjivo, povremeno s pljuskovima i grmljavinom pri čemu je moguće i jače nevrijeme. Od ponedjeljka povoljnije, no i dalje lokalno i sporadično može biti pokojeg pljuska. Početkom novog tjedna zato manje vruće.

Na Jadranu će u nedjelju biti posebno nestabilno. Očekuju se pljuskovi i grmljavina, lokalno obilnija kiša, moguće su pijavice, pojačan vjetar, izraženije nevrijeme. Uz to, puhat će jako i olujno jugo. Od ponedjeljka povoljnije, a u utorak već uglavnom i suho. No svakako pažnju valja usmjeriti na ovu nedjelju kad bi vrijeme na moru mjestimice moglo biti vrlo opasno, posebno za nautičare.
 

 

 

 (Hina/A.T.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene