Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispovijest zlostavljanih

'Na nama su vježbali karate i džudo zahvate, mi smo bili njihove vreće za napucavanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naviru emocije i sjećanja na naše poginule, mučki ubijene na svirep način, prijatelje, rekao je u Nemetinu bivši logoraš Ivo Živković .

Emotivno je bilo u petak u Nemetinu pokraj Vukovara. Bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora sjetili su se dana kada su dočekali slobodu. Do danas, ističu, za zločine počinjene nad njima nije odgovarao nitko, a ministar branitelja Predrag Matić pred okupljenima uputio je poruku Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Šator ostaje' GODINU DANA PROSVJEDA I ŠATORA U SAVSKOJ Branitelji će održati konferenciju Slika nije dostupna Strašna svjedočanstva 'Mislio sam da su to dječje lutke, bile su malene' - Ali ono što je zatim vidio zaprepastilo ga je

Prije 23 godine napokon su dočekali slobodu. 714 hrvatskih branitelja i civila tada je pušteno iz srpskih logora, ali svaki put kada dođu u Nemetin, teško je pobjeći od prošlosti.

'Naviru emocije i sjećanja na naše poginule, mučki ubijene na svirep način, prijatelje, kojih je preko 300 ubijeno u srpskim koncentracijskim logorima', kaže bivši logoraš Ivo Živković.

'Danas nas je puno manje, prvenstveno zbog tih silnih mučenja, što fizičkih i psihičkih. Do dana današnjeg za to nitko nije odgovarao vjerojatno ni neće', priča Dubravko Duić.

'Neka institucije reagiraju na negiranje logora u Vojniću'

Ivo i Dubravko sjećaju se dana kada su pušteni, ali i mučenja kroz koje su prošli.

'Na nama su vježbali karate i džudo zahvate, mi smo bili njihove vreće za napucavanje. 10 dana smo stajali pored kreveta, ruke dolje i glava na leđima, nismo smjeli ni pogledati u krevet, a kamoli dotaći ili leći', prisjetio se Ivo.

"U noći su došli popisali nas je l', tako je bilo. Osvanuli smo ujutro na autoputu. Ja sam razmijenjen na mostu između Bosanskog i Slavonskog Šamca', priča Dubravko.

2,5 tisuća nestalih i pogubljenih Hrvata

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz srpske logore 1991. i 1992. godine prošlo je oko 30 tisuća zatočenika, a oko 2 i pol tisuće Hrvata nestalo je ili poginulo.

'Nose u sebi te bolesti i strahote koje su proživljavali, svi ostali koji to nisu, jednostavno to zaborave', kaže Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

'Iza milog osmijeha krilo se čisto zlo': Okrutne žene koje nikada neće izaći pred lice pravde

Okupljenima na svečanoj akademiji u Vukovaru obratio se i ministar branitelja Predrag Matić, koji je i sam bio zatočen u srpskim logorima. Istaknuo je da Srbija ni danas ne priznaje postojanje logora na svojem teritoriju.

'Kako stara poslovica kaže - čist račun, duga ljubav. Nemamo mi ništa protiv pomirenja, ali moramo konačno utvrditi - tko je bio agresor, tko je otvarao logore u Srbiji. Dakle, u mojoj garaži u Zagrebu već 6 godina stoji spomen ploča koju smo namijenili staviti na logor u Stajićevu, još uvijek nemamo mogućnost napraviti. Zašto? Zato što Srbija ne prizna da je uopće tih logora i bilo', rekao je ministar Predrag Matić.

A najbolji svjedoci vremena upravo su ovi ljudi. Koji danas slave slobodu.

'Trnci, tuga, jad, a i ponos.. Ponos na lijepu našu', priča brišući suze bivši logoraš Dragec Kladić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene