Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne daju ergelu Lipiku

U nedjelju skup potpore za đakovačku ergelu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Đakovo će u nedjelju, 1. kolovoza, u 9,30 sati, u znak protivljenja Vladinu prijedlogu odluke o pripajanju đakovačke Državne ergele lipicanskih konja Hrvatskom konjogojskom centru - Državnoj ergeli Lipik organizirati skup potpore za njezin opstanak u svome gradu i nastavak njene samostalnosti.

Najavili su to na konferenciji za novinare čelnici grada - gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Zoran Vinković i dogradonačelnici Ivica Mandić i Ivan Išasegi. Oni ne samo da traže poništenje takvog Vladina prijedloga nego i preseljenje Hrvatskog konjogojskog centra u Đakovu te ostavku njegova ravnatelja Mate Čačića, kojeg su prozvali da je u sukobu s Međunarodnom organizacijom uzgajivača lipicanaca (LIF).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni i na radikalnije poteze Đakovo: Prosvjed za ergelu zbog 'sulude uredbe Vlade' Slika nije dostupna Ponovno problemi Najavljeni novi prosvjedi: Ergela izgubila pravnu osobnost

Vinković je rekao kako je ironično da je odluka Vlade o pripajanju đakovačke ergele lipičkoj jedna od mjera Vladina programa gospodarskoga oporavka. 'Ova Vlada na čudan način želi provesti gospodarski oporavak zamagljujući stvarnost i spajajući nespojivo. Đakovačkoj ergeli želi ukinuti samostalnost i pripojiti je daleko manjoj ergeli u Lipiku, a istodobno u Đakovu gradi dosad najveću zatvorenu jahaonicu u Hrvatskoj vrijednu oko 25 milijuna kuna. Također je istodobno u lipičkoj ergeli uginulo 26 kobila i to je jedan od pokazatelja stanja te ergele', rekao je Vinković, podsjećajući na višestoljetnu tradiciju đakovačke ergele i lipicanskog uzgoja u Đakovu.

Pozvao je i Ministarstvo poljoprivrede s ministrom Petrom Čobankovićem na čelu te Upravno vijeće Državne ergele u Đakovu da se što prije očituju o Vladinu prijedlogu. Dodao je, bude li potrebno za spas ergele, da će kao zastupnik u Sabor dovesti lipicanca. Ovakvim Vladinim potezima u zaborav odlazi više od sedam stoljeća uzgoja konja na ovim prostorima, a Ergela Đakovo gubi pravni status.

Mora se sačuvati konj u Lipiku, no kao stručnjak, mogu reći da ni jedna država u Europi, a ni u svijetu nema dvije državne ergele, dva uzgoja, a kod nas je, zahvaljujući HDZ-u to praksa", rekao je Mandić, dok je dogradonačelnik Išasegi istaknuo kako u grad svakodnevno stiže stotine poziva i dopisa da Đakovo ustraje u borbi za opstanak svoje ergele.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene