Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 550 kilograma različitih vrsta opojnih droga, među kojima najviše kokaina - uništeno je u pogonima našičke cementare. Droga je oduzeta u kriminalističkim akcijama u protekle tri godine.


Važnost današnjeg spaljivanja droge te još dvaju spaljivanja u protekle dvije godine, u kojima je ukupno spaljeno oko četiri tone droge, jest u suzbijanju droge, to jest u smanjivanju njezine dostupnosti i potražnje, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. 'Da smo uspješni u tome, svjedoči i ovo treće spaljivanje droge, oduzete u akcijama MUP-a, koji ulaže maksimalne napore na suzbijanju tog problema', rekao je ministar Karamarko, dodajući da će o daljnjoj uspješnoj borbi protiv droge svjedočiti i nova spaljivanja.

Vezani članci Dubravko Klarić Unaprijed izgubljen rat? Godišnja šteta u Hrvatskoj od zlouporabe droge veća od dvije milijarde kuna Ilustracija Kako je zbog vjenčanja pao superkartel koji je kontrolirao čak trećinu kokaina u Europi

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Povjerenstva za suzbijanje zloporabe opojnih droga Jadranka Kosor, koja je ubacila prvi paketić droge u vatru, najavila je izmjene Zakona o zloporabi opojnih droga kako bi borba protiv droge bila još učinkovitija. Naime, po sadašnjim odredbama, droga mora biti čuvana sve do pravomoćnosti slučaja, što zna potrajati, istaknula je, dodajući da te rokove treba skratiti. Droga će se moći uništiti i prije pravomoćnosti presude, to jest na spaljivanje se neće morati čekati najmanje tri godine kao dosad, najavila je.

Činjenica je da je droga zaplijenjena i da je treba uništiti, poručila je ministrica i zahvalila na suradnji svima onima koji sudjeluju u tom velikom poslu. Spaljivanje oduzetih opojnih droga smatra se najboljim rješenjem za uklanjanje takve vrste otpada. U Našicecementu droga se spaljuje tako da se pakirana u manje pakete neprestano ubacuje u otvor rotacijske peći, gdje se miješa sa sirovinskim brašnom te peče na temperaturi od 1.400 stupnjeva Celzijevih. Spaljivanje na toj temperaturi je pouzdano i ne šteti ljudima ni okolišu, rekao je danas glavni direktor Našicecementa Zoran Bartolović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju