Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je kako je javna tajna da su u Podravci utjecaj podijelili HDZ i HSS.


Mesić se zauzeo za micanje politike iz biznisa, kao i za reviziju nadzornih odbora tvrtki i micanje svih onih iz politike koji utječu na menadžment i kadrovska rješenja. Govoreći u emisiji javne radio postaje Mesić je ponovio da je potrebno mijenjati regulativu na način da 'politika izađe iz biznisa'.

Vezani članci Slika nije dostupna Kontrola i bez ministara u NO neće biti mnogo bolja? Slika nije dostupna Ministri u nadzornim odborima: Vuk je pojeo nečiju ovcu!

'Svi koji iz politike utječu na menadžment ili kadrovska rješenja nemaju što raditi u tvrtkama. U pitanju Podravke očito se radi o HDZ-u i HSS-u jer su oni, javna je tajna, podijelili utjecaj i to nije dobro', rekao je Mesić i upozorio da se u svim državnim poduzećima pojavljuju afere i da je to sindrom zbog kojeg je potrebno mijenjati regulativu na način 'da se izbaci politika iz biznisa'.

Mesić drži da je potpredsjednik vlade Damir Polančec morao znati što se događa u Podravci. 'Ako ništa drugo morao je znati da je menadžment podijeljen politički i bilo bi dobro da je netko u vladi vidio taj sindrom. U svim tvrtkama u kojima je država prisutna pokazalo se da sistemski nisu stvari dobro riješene, a ministar je to najlakše mogao vidjeti i tražiti da se izmijeni zakon, regulativa i isključi mogućnost da politka utječe na poslovanje', rekao je. Pritom je ustvrdio da je puno afera otkriveno upravo nakon odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera.

Mesić je dao pohvalnu ocjenu radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. 'Ako ga ocjenjujemo sada, s dosada poduzetim, i državno odvjetništvo i USKOK, mislim da možemo govorit samo pohvalno', rekao je Mesić.

Kao jedan od primjera koji govore da u nadzornim odborima 'ima previše činovnika koji su uhljebljeni', Mesić je naveo i primjer da u Nadzornom odboru JANAF-a sjedi ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji je diplomirani inženjer građevine i politolog.

Složio se da je isti slučaj i s Croatia Airlinesom u kojem se nalaze redatelj Antun Vrdoljak, splitski stomatolog u mirovini Ante Nosić, a predsjednik NO je bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. 'Svatko može procijeniti koliko sva ta imena imaju veze s aviokompanijom, a posebna je težina predsjednika Nadzornog odbora, Žužula koji je radi afere (Imostroj) napustio vladu i sada umjesto da snosi konzekvence odlazi za predsjednika Nadzornog odbora', rekao je Mesić.

Otvorio je i pitanje fonda 'Leadership forum', osnovanog s namjerom financiranja studenta onih zanimanja koja nedostaju Hrvatskoj, a u koji sredstva, među inima, ulažu i tvrtke kojima je suvlasnik država. Mesić je na upit novinara ima li saznanja da je taj fond, koji je osnovao Miomir Žužul, navodno financirao i školovanje kćerke bivšeg premijera Sanadera odgovorio kako s tim nije upoznat, ali da upućuje javni poziv ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku, državnom odvjetniku i Uskok da se utvrdi što se događa u tom fondu jer, kaže, ne zna se koga je financirao taj forum.

'Bilo bi dobro da se prorešetaju takvi fondovi, da se vidi tko sudjeluje u financiranju, tko u trošenju i tko o tome odlučuje, a da javnost ne zna ništa', rekao je Mesić koji drži da USKOK i druge institucije moraju ući i u HAC u kojem je, kaže, kod kupnje skupih automobila za upravu, 'evidentan sukob interesa'. 'Zašto su skupi? Jer se kupuju iz poslova koji se sklapaju s investitorom, to je sasvim jasno', rekao je Mesić.

Dodao je kako je odlučio i, budući da na javni apel da mu se dostave podaci o uvjetima prodaje Ine nije dobio odgovor, 'formalizirati taj svoj zahtjev', jer ga zanimaju uvjeti pod kojima je prodana Ina. (Hina)