Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje hrvatskom državljaninu Krunoslavu Pratesu zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. godine, nastavljeno je u četvrtak u Muenchenu svjedočenjem bivšeg djelatnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) Vinka Sindičića.


Predsjedavajući 6. senata Višeg zemaljskog suda, Bernd von
Heintschel-Hanegg, je već na početku nastavka suđenja prošlog tjedna naglasio kako se od Sindičićeva svjedočenja očekuje "preokret" u procesu protiv Pratesa.

Vezani članci Alkari u Muenchenu München osvojili kršni momci iz Cetinske krajine: Alkari prodefilirali gradom i izazvali oduševljenje Svećenik tijekom mise, ilustracija (Foto: dnevnik.hr) Hrvatskom đakonu uvjetna kazna za silovanje ministrantice. Po odlasku sa suda nasmiješio se i zapalio cigaretu...

On je tada naznačio da bi Sindičićevo svjedočenje čak moglo
preinačiti optužbu protiv Pratesa iz pomaganja u ubojstvu u
suučesništvo u ubojstvu.

Prates je, unatoč tomu, ostao kod svoje verzije događaja po kojoj je on, doduše, surađivao sa SDS-om, ali da nije znao da jugoslavenske tajne službe namjeravaju usmrtiti Đurekovića.

Prates je priznao i da je nekoliko dana prije nego što su, zasad nepoznati počinitelji u jednoj tiskari u mjestu Wolfratshausenu pored Muenchena pucnjima i udarcima u glavu usmrtili Stjepana Đurekovića, tadašnjem načelniku SDS-a Josipu Perkoviću predao ključeve od dotične tiskare koja je bila u njegovu vlasništvu.

Pratesu optužnica predbacuje i da je SDS informirao o Đurekovićevom kretanju i njegovim aktivnostima.

Proces protiv Pratesa obnovljen je prošlog tjedna nakon gotovo dvogodišnje stanke koja je slijedila nakon zastoja u pribavljanju dokaznog materijala i nemogućnosti ispitivanja svjedoka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Početkom godine Viši zemaljski sud odlučio je obnoviti proces nakon što su, kako je priopćeno, stečena nova saznanja i prikupljeni novi dokazni materijali.

Sindičić, koji je i sam zbog pokušaja ubosjtva hrvatskog emigrantskog političara Nikole Štedula, u Velikoj Britaniji odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu, prema navodima medija dobrovoljno se javio kao svjedok u procesu protiv Pratesa.

Presuda u procesu protiv Pratesa očekuje se sredinom travnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju