Radoznalost ribara o neobičnom ulovu i jedan poziv u pulski akvarij spasili su jednog morskog psa. I to ne bilo kojeg, već iznimno rijetku vrstu, čiji broj jedinki možemo nabrojiti na prste.


Sklat sivac iznimno je rijetka vrsta morskog psa koji je nakon slučajnog ribarskog ulova mrežama na 23 metra dubine postao događaj za pamćenje. Danas je vraćen kući u more.

Vezani članci HŽ Koliko to traje put od Zagreba do Pule?! HŽ još jednom neugodno iznenadio putnike Pulski akvarij - 3 Tisuće beba u pulskom Aquariumu: "Kao s malom djecom - treba puno ljubavi, pažnje i strpljenja"

''Sklat sivac je najugroženija vrsta u Jadranu, ako ne i u Mediteranu tako da je ovo jedinstvena prilika za nas da ovako nešto vidimo'', rekao je Antonio Castellicchio, student PMF-a.

Jer, procjenjuje se, tek ih je možda desetak u Jadranu. Radi se o mladom primjerku koji ni kada naraste ne predstavlja opasnost za ljude.

''Zanimljivo je da ima male zubiće, oštre poput noža. Na gornjoj i donjoj čeljusti ima iste zube, potpuno iste. No, ne napada ljude, a ima ga vrlo vrlo malo u moru'', kaže Milena Mičić, Aquarium Pula.

Ulovljen je na rtu Kamenjak i nakon kratkog boravka u pulskom akvariju preselio se na Brijune koje je morsko zaštićeno područje u kojoj je ribolov zabranjen. Kao takvo predstavlja najsigurnije mjesto za ovakvu vrstu riba.

''Mi se nadamo da će ova jedinka ostati na Brijunima ili u blizini i da neće opet biti slučajni ulov ribara te da će naći ovdje neku družicu s kojom će da će imati i mlade'', govori Sandro Dujmović, voditelj stručne službe NP Brijuni.

Mlade, koji bi nekada ovog učestalog stanovnika našeg područja, spasili od izumiranja. Zato znanstvenici upozoravaju da što prije treba započeti program obnove populacije.

''Ne postoji za sada poznati mehanizam sprječavanja da se takve životinje love. Dobra stvar je da se sve te životinje mogu bez problema, jednostavno spasiti i vratiti u more'', rekao je Neven Iveša, Fakultet prirodnih znanosti u Puli.

Zato neka nam ova suradnja na relaciji ribar - morski pas - znanstvenici bude primjer.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju