Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1l nafte zagadi milijun litara vode

'U more se izlilo nafte koliko cijela RH potroši u 12 dana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nafta iz bušotine u Meksičkom zaljevu sigurno će istjecati još neko vrijeme, procjenjuju stručnjaci.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, dr. Zdenko Krištafor s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, procijenio je da će nafta iz bušotine sigurno istjecati još barem mjesec dana. 'Trebalo je s prvim postupkom izrade rasteretnih bušotina započeti odmah i to još uvijek traje. To je fazi u kojoj se te dvije bušotine, koje se sada izrađuju da bi došle u područje sadašnje bušotine, a koja će trajati još sigurno mjesec dana', pojašnjava Krištafor i dodaje da su sada na jednoj od tih bušotina na oko 3 i pol tisuće metara, a na drugoj oko 2.600 metara. Ukupna dubina postojeće bušotine je oko 5 i pol tisuća metara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uspjeli prikupiti 127 milijuna Iz bušotine isteklo 780 milijuna litara nafte Slika nije dostupna Pao pritisak u bušotini Alarmantno: Nafta curi nedaleko od bušotine?

>> ‘Top kill’ je propao, prelazi se na novu metodu

To, kaže, znači da će nafta još neko izvjesno vrijeme istjecati u more, a raznim postupcima, poput posljednjeg 'top kill' postupka, pokušava se kontrolirano prikupljati te količine nafte da ne istječu potpuno nekontrolirano. Prema grubim procjenama, kaže Krištafor, do sada je iz bušotine u more iscurilo barem 10 do 12-dnevna ukupna potrošnja nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj.

Krištafor se slaže da bi nafta lako, putujući uz obale SAD-a, mogla stići do Atlantskog oceana, do da je prije svega ugrožena flora i fauna Meksičkog zaljeva. 'Ugrubo, jedna litra nafte zagadi milijun litara ispodpovršinske pitke vode', kaže Krištafor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene