Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako žive manjine

Je li "nema vode" napisano na latinici ili ćirilici, njima je svejedno: Umjesto o problemima malog čovjeka politika raspravlja o pločama

Aktualno Galerija Boja Olujić Boja Olujić Foto: DNEVNIK.hr 20 godina Zakona o nac. manjinama - 4 20 godina Zakona o nac. manjinama - 4 Foto: DNEVNIK.hr 20 godina Zakona o nac. manjinama - 3 20 godina Zakona o nac. manjinama - 3 Foto: DNEVNIK.hr 20 godina Zakona o nac. manjinama - 2 20 godina Zakona o nac. manjinama - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 20 godina Zakona o nac. manjinama - 1 Galerija 1/5 >>
Vodu bi platila i suhim zlatom, ali je nema. Boja Olujić tek je jedna od mnogih naših sugrađana srpske nacionalnosti koji čekaju na priključak. Politici je pak danas bilo važnije govoriti o - dvojezičnim pločama. Kako se "nema vode" piše na latinici i ćirilici i - reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Do mjesta Oluići u zadarskom zaleđu, u kojem većinom žive pripadnici srpske nacionalne manjine, vodovod nikad nije došao. A nemaju ni struju.

"Ja uvijek kažem, živim u 18., 19. stoljeću. Ugrijem vode pa se tamo u kupaoni okupam. Ima 20 godina da podnosim zahtjeve za kuću", priča Boja Olujić iz Oluića.

Isto toliko godina Boji kao pripadnici nacionalne manjine i Ustavni zakon jamči dostojanstven život. Jednaka prava i uvjete kao i svim drugim građanima.

"Ustavni zakon sistematizirao je sva prava i obveze nacionalnih manjina, popisao je njihova kolektivna i individualna prava i na taj način služi kao brana od potencijalnog narušavanja njihova identiteta“, objašnjava Ana Horvat Vuković, profesorica Ustavnog prava.

Tako je i povećan broj manjinskih zastupnika u Saboru. Velika su očekivanja od Milorada Pupovca, a on pak danas ne spominje probleme malog čovjeka.

"Sada kada imamo opći veliki pad pripadnika srpske nacionalne manjine, prag od 33 posto za službenu upotrebu jezika i pisma dosta je visok prag. Treba gledati te stvari kao pravnu stečevinu, a ne kao nešto što jedva čekamo da prestane vrijediti", kaže Pupovac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Smanjio se broj Srba u Hrvatskoj, u Vukovaru će ostati bez prava na ćirilicu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA STARA PREMIJERKA Srbija dobila novu vladu: Hrvat će po prvi put biti na čelu nekog ministarstva

Srbi su najbrojnija manjina u Hrvatskoj. Ima ih više od 123 tisuća. Cilj Zakona bili su integracija i bolji suživot, ali u praksi još uvijek stižu pritužbe da su diskriminirani. 

No ima mjesta za pomake.

"Svi se mi sami za svoj status moramo boriti, ništa nije vječno. Niti manjinama niti većini“, misli Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

Tako se i bori i Boja s početka naše priče. Hladnjak ima zahvaljujući susjedi koja joj je kroz prozor dala produžni kabel da upali žarulju.

"Tako ti je to, sinko moj", sliježe ramenima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene