Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj nalazi se u Ninu. Zbog dokazanog povoljnog učinka na zdravlje - na plaži djeluje i izdvojeni odjel zadarske bolnice.


U klinici pod vedrim nebom ovog je ljeta rekordan broj pacijenata. Miris i izgled blata nisu najljepši, ali pacijenti suza zdravlje spremni učiniti sve.

'Imam psorijatički artritis i to je bolest koja je strahovito progresivna, ali ja sam ovdje 31 godinu svaku godinu, tako da mene to spasi', kaže Marija Radovanić iz Zadra.

Ljekovitost ninskog blata poznata je još od rimskog doba. Ovog ljeta liječi se 220 pacijenata.
'Ovdje imate malo močvarno tlo, gdje vam, dolazi do raspadanja biljaka i malih školjkica i rakova. Nakon određenih, nakon određenog niza godina dolazi do raspada. Nastane lima, blato, koje djeluje na organizam protuupalno', pojašnjava Silvana Mumelaš, fizioterapeutkinja iz Opće bolnice Zadar.

Blato pomaže kod išijasa, bolesti zglobova, reumatskog artritisa, kožnih bolesti, psorijaze.
Uz najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj plan je izgraditi i lječilišni centar.

Vezani članci Milan Kujunždić u dubrovačkoj bolnici (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) - 4 Kujundžić: "Pokrenuo sam proceduru za ubrzanje izgradnje Nacionalne dječje bolnice" Policija (Foto/Arhiva: Marijan Susenj/PIXSELL) U blizini mjesta na kojem je poginula djevojčica u Blatu opet prometna nesreća: Vozač se zaletio u ogradu

Tri osobe poginule u bujicama blata, 200 nestalih

'Naravno da sanjamo uvijek o produženju turističke sezone, pa bi upravo to, predsezona i posezona koje bi se naslanjale na zdravstveno turistički centar bile ono što Ninjani očekuju i vjerujem da će to skoro biti', ističe Marija Dejanović, direktorica TZ Nin.

Pa bi moglo biti više i onih koji će na blato doći po svoju priliku za zdravlje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook