Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Medicinski testovi potvrdili su da se 121 dijete, koje živi u blizini industrijskog postrojenja u istočnoj Kini, otrovalo olovom, a riječ je još jednom slučaju masovnog trovanja koje je otkriveno posljednjih tjedana u toj zemlji.


Dvije medicinske agencije testirale su 287 djece mlađe od 14 godina i kod 121 djeteta utvrdile prekomjernu razinu olova u krvi, izvijestile su vlasti Fujian provincije, dodajući da je u tijeku istraga. Otkriće nekoliko slučajeva masovnog trovanja olovom posljednjih tjedana, u kojima su žrtve uglavnom djeca, izazvalo je nemir i rastući bijes u Kini. Vladajuća Komunistička partija je zabrinuta da će prijetnje masovnim prosvjedima ugroziti stabilnost zemlje i smatra ih ozbiljnim izazovom za svoju vlast.

Vezani članci Spasilački helikopter, ilustracija Strašna tragedija u Austriji: Obitelj se otrovala ugljikovim monoksidom, preminuli dječaci od dvije i pet godina Hitna pomoć, ilustracija Dvije maloljetne osobe otrovale se ugljikovim monoksidom: Plin istjecao iz bojlera i širio se u spavaće sobe

Vlada je naredila zatvaranje postrojenja Huaqiang, nakon što su se prije deset dana lokalni stanovnici obratili vlastima s rezultatima testiranja koja pokazuju da su neka djeca otrovana olovom. ‘Nadam se da će se tvornica zatvoriti zauvijek, inače se planira iseliti’, izjavio je žena koja živi oko 500 metara od tvornice, a čiji je 11-godišnji sin otrovan olovom. ‘Vrlo sam zabrinuta za moje dijete i nadamo se da vlada može pomoći da djeca iz krvi izbace olovo’, rekla je.

>> Kina: 200 djece otrovalo se olovom

Trovanje olovom može oštetiti živčani i reproduktivni sustav te izazvati visok krvni pritisak i gubitak pamćenja. Kod djece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i usporavanja puberteta. Kontrola opasnih kemikalija je stalni problem u Kini, gdje su radionice i tvornice nikle iznad sela. Gradski dužnosnici obično imaju interes zaštiti lokalne tvrtke, a svijest o javnoj sigurnosti je niska. Desetljeća opasne industrijalizacije ostavila su mnoga područja zagađena kemikalijama i teškim metalima. Na tim područjima tvornice nekažnjeno odbacuju otpad. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju