Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon

FOTO Veliki uspjeh KBC-a Split i odlična vijest za građane: Nakon 15 godina više neće morati do Zagreba na zahtjevnu operaciju

U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 3
U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 3 KBC Split
Aktualno Galerija U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 3 U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 3 Foto: KBC Split U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 1 U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 1 Foto: KBC Split U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 4 U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 4 Foto: KBC Split +0 U KBC-u Split uspješno obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme - 2 Galerija 1/4 >>
U Kliničkom bolničkom centru Split uspješno je obavljena zahtjevna operacija moždane aneurizme, vrećastih proširenja na krvnim žilama mozga, kakva se radi nedostatka opreme zadnjih 15 godina u toj bolnici nije izvodila pa su dosad pacijenti na taj zahvat morali ići u Zagreb.

Zahtjevnu operaciju moždane aneurizme početkom srpnja je obavio specijalist neurokirurgije Željko Bušić uz asistenciju kolege neurokirurga iz KBC-a Zagreb Andreja Desnice.

U samoj operaciji sudjelovali su i specijalisti neurokirurgije Ivna Cvitković i Ivan Konstantinović, specijalist anesteziologije Filip Periš, medicinske sestre instrumentarke Slavica Kotromanović, Ranata Mršić i Nataša Mimica te anesteziološka tehničarka Mirjana Stojić, izvijestili su u nedjelju iz KBC-a Split.

''Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split zadnjih je godina načinio veliki iskorak po pitanju edukacije liječnika i medicinskih sestara, ali i po pitanju opremanja suvremenim operacijskim uređajima. U tome je veliku ulogu odigrala uprava KBC-a Split na čelu s ravnateljem prof. dr. Julijem Meštrovićem. Ponosan sam na svoje kolege jer od preko stotinu neurokirurga u Hrvatskoj vrlo mali broj je educiran u izvođenju ovog tipa operacija", kazao je Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split.

Naglasio je da je moderna neurokirurgija, kao možda niti jedna druga medicinska disciplina, u potpunosti ovisna o modernoj tehnološkoj opremi-uređajima. Takva oprema olakšava izvođenje operacijskih zahvata, čini ih sigurnijim za pacijente i u konačnici rezultira poboljšanjem ishoda liječenja direktno smanjujući mortalitet i morbiditet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodič za sigurnost Godišnji odmor se lako može pretvoriti u noćnu moru: Policija objavila važna upozorenja i savjete

Kako bi se operacija mogla izvesti, trebao je biti nabavljen moderni operacijski mikroskop, a prema riječima Ledenka posebnost je i mogućnost intraoperacijskog fluorescentnog bojanja tumora mozga čime se olakšava uklanjanje tumorskog tkiva ''do zadnje stanice tumora''.

''Od ostale opreme važan je sustav za sterotaksijsku biopsiju tumora mozga i sustav za intaroperacijski monitornig za praćenje neuroloških funkcija kod uspavanog pacijenta. Sva ta oprema omogućila je proširenje spektra operacija koje sada izvodimo, omogućila izvođenje složenijih operacija te uvelike smanjila potrebu za odljevom pacijenata u druge zdravstvene ustanove", rekao je Ledenko.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripazite Stiže toplinski val! Stručnjaci objavili detaljne upute za građane i što nikako ne smijete napraviti

Zavod još iščekuje dolazak zadnjeg dijela kapitalne opreme - neuronavigacijski sustav koji omogućuje super precizno lociranje duboko smještenih moždanih promjena. Sustav je već stavljen u plan nabave i očekuje se njegova isporuka tijekom iduće godine.

"U tom trenutku Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split raspolagao bi svom opremom koju imaju i druge neurokirurške ustanove u Republici Hrvatskoj. Konačni cilj je daljnja edukacija naših djelatnika i kontinuitet izvođenja ove vrste operacija u našoj ustanovi", ustvrdio je pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split.

Pročitajte više informacija o moždanoj aneurizmi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene