Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U pomoć žrtvama potresa uskoro kreću i hrvatski državljani, pripadnici Crvenog križa. Zadatak će im biti osiguravanje pitke vode, koja je Haićanima itekako potrebna.


Da je voda velik problem, kazala nam je iz Port-au-Princea i Renata Kasač u sinoćnjem dnevniku. Njezina majka je presretna što joj je s obitelji u razrušenom Hatiju sve u redu. U stalnom išekivanju telefonskog poziva, Dragicu Dumančić iz misli o unučicama na razrušenom Haitiju, sinoć je prenuo glas kćeri Renate koja je razgovarala s našom reporterkom. 'Nikoga nismo mogli dobiti, ni prijatelje, Hrvatsku, nikog nisam mogla dobiti s ovog telefona. Evo, vi ste prvi koji ste me nazvali, a da nije odavde', rekla nam je Renata Kasač. 'To sam čula par minuta prije Dnevnika Nove TV da će biti, nisam znala, jako sam se obradovala jer vidim da je cijela Hrvatska uz njih i moram se zahvaliti svima koji misle na nas, koji su nam pomogli u najtežim trenucima', rekla je obradovana Dragica Dumančić.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvat pripadnik Crvenog križa bori se protiv kolere na Haitiju Slika nije dostupna U urušavanju škole na Haitiju poginula djeca

Na Haiti kreću volonteri Hrvatskog Crvenog križa

U pomoć žrtvama potresa, kreću i hrvatski građani, pripadnici Crvenog križa. Bit će mobilizirani zajedno s austrijskim kolegama, a na Haitiju unesrećenom stanovništvu trebaju osigurati pitku vodu. 'Ljudi su naši volonteri koji su naši dugogodišnji suradnici, oni imaju određena profesionalna znanja, znaju rukovati određenom aparaturom, a trenirani su na pročišćivaču koji ima svoju strukturu, dijelove, zna se sa kojim se kemikalijama radi, koliko se čega daje', objašnjava dr. sc. Nenad Javornik, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Dobrodošla je svaka kuna

Od srijede do danas na račun Crvenog križa građani su uplatili 800.000 kuna. Na račun Caritasa uplaćeno je 140.000 kuna, uz donaciju s Markova trga. 'Dobili smo donaciju od Vlade u iznosu od milijun kuna. Naša se akcija nastavlja, pozivam sve gledatelje da se priključe akciji, jer doista je svaka pomoć potrebna', poručuje velečasni Ivan Milovčić, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

>> VIDEO: Pomama za hranom, linčovanje kradljivaca hrane

Donacije Caritasu ostvaruju se telefonskim pozivom na broj 060 9010, cijena poziva od 6 kuna i 15 lipa, vrijedi i za donacije Crvenom križu na broj 060 9011. 'Mi smo zahvalni za svaku kunu, garantiramo za nju da će biti tamo gdje treba biti', kaže Javornik. Da se katastrofalno stanje dovede u kakav-takav red, procjenju stručnjaci, trebat će najmanje šest mjeseci. No, kriza bi mogla potrajati puno duže.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju