Kompas meduza (Foto: Centar za invazivne vrste)
Kompas meduza (Foto: Centar za invazivne vrste) Foto: Centar za invazivne vrste

Kod Betine na otoku Murteru se pojavila Kompas meduza ili Chrysaora hysoscella za koju stručnjaci upozoravaju da se nipošto ne smije dirati, jer pri dodiru izaziva žarenje i opekline.


Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Turske.

Vezani članci Kupači na plaži Slanica na otoku Murteru Seksualni predatori na našem otoku: "Osjećam se silovanom. Više ne smijemo šutjeti, njihova perverzija nema granica" Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati Načelnik nakon ukidanja karantene za Murter i Betinu: "Pozivamo turiste da dođu na najsigurnija mjesta na Jadranu"

Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po 8. Gibaju se uglavnom pomoću morskih struja u gornjem stupcu morske vode, opisuje Centar za invazivne vrste kojem je u kolovozu 2018. godine dojavljeno da se ista meduza pojavila pored Poreča, javlja Morski.hr

Iako se u proljetnim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi spolnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično ali ne svake godine. Životni vijek kompas meduze je jedna godina. Pretpostavlja se da ugibaju nakon oslobađanja gameta. Iz Centra za invazivne vrste savjetuju da ukoliko ponovo naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati aloa verom ili sličnim gelom koji spriječava opeklinske promjene.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju