Obavijesti Video Pretražite Navigacija
17 milimetara

Jedna jedina beba pronađena u čitavom Jadranu: "Javorika je sada pod budnim okom znanstvenika i na intenzivnoj njezi"

Loše vijesti i dalje stižu kad su u pitaju plemenite periske. Broj potvrđenih živih u Jadranu i dalje je izrazito mali, a vađenje kolektora za hvatanje malih jedinki, ove godine još uvijek nije donijelo dobre brojke.

Velika je tek 17 milimetara i za sada jedina je beba periska koja je pronađena ove jeseni u kolektorima postavljenim diljem Jadrana. Koliko je poznato, kažu znanstvenici koji rade na njezinom očuvanju, za sada i jedina diljem Mediterana.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Buran aktualac u Saboru "Plenković održao predavanje oporbi, poručio im da mogu biti zadovoljni što imaju njega u Europskom vijeću"

Stigle su dvije s Brijuna, no jedna nažalost nije preživjela. Javorika je sada pod budnim okom znanstvenika i na "intenzivnoj njezi". 

"S obzirom da je parazit koji napada periske aktivan pri višim temperaturama, mi ćemo sniziti na zimske temperature oko 13 stupnjeva da ih parazit ne bi ubio", rekla je Manda Papac, biologinja.

Pročitajte i ovo Afera Rimac i SMS poruke - 3 "Nema te svit" AP se spominje i u najnovijem kraku afere iz mobitela Josipe Rimac: "Trebam nešto s tobom prokomentirati"

Vađenje kolektora nije gotovo, manji dio još je u moru. Do kraja studenog svi bi trebali biti detaljno pregledani. No, situacija na južnom Jadranu, nažalost, već sada nije dobra.

"Dosad izvađeni kolektori, nekih stotinjak, na niti jednom nije pronađena ni jedna mlada jedinka plemenite periske", poručila je Ana Bratoš Cetinić s odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene