Udruga "U ime obitelji" na konferenciji za novinare govorila je o temi "Zašto SDP i HDZ sprječavaju zakonsku zaštitu neradne nedjelje i blagdana?".

Galerija


Udruga ''U ime obitelji'' čestitala je 80 posto trgovačkih lanaca koji neće raditi ove blagdane. ''U našem društvu postoji konsenzus da se zakonski zaštiti neradna nedjelja, ali treba političke volje da se zaštite prava radnika'', kazali su na konferenciji.

Vezani članci Slika nije dostupna "U ime obitelji" ima rješenje za demografsku revitalizaciju Hrvatske: Zabranili bi rad nedjeljom Slika nije dostupna U ime obitelji predlaže izmjene ZOR-a koje bi regulirale rad nedjeljom

Većina onih koji rade nedjeljom su žene, a udruga očekuje od Vlade da neradna nedjelja bude prva konkretna mjera populacijske politike.

Smatraju da je u društvu sve izraženiji konsenzus o tom pitanju, ali je prisutan nedostatak političke volje.

Svoj zakonodavni prijedlog poslali su u Sabor, ali dalje nema pomaka, stoga su prozvali Gordana Marasa jer je on predsjedavajući saborskog odbora za tu temu.

Tvrde da odluka o tome žele li raditi nedjeljom treba biti na radnicima te žele da plaće za nedjelju budu najmanje 50 posto veće.

"Trenutni zakon o radu kojeg je donijela SDP-ova Vlada omogućava poslodavcima da prisiljavaju zaposlenike na rad nedjeljom i blagdanom, a sve zbog toga što je odluka o tome kada će zaposlenici iskorištavati svoje pravo tjednog odmora, isključivo u rukama poslodavaca", rekao je Luka Mlinarić iz udruge.