Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji" kazao je kako žena samostalno odlučuje o svom tijelu dok ne ugrožava drugi život.


Udruga "U ime obitelji" na konferenciji za medije očitovala se o odluci Ustavnog suda koji je danas odbio zahtjev za ocjenom ustavnosti tzv. zakona o pobačaju.

Vezani članci Zakon o pobačaju - 3 Gnjusna odredba vlasti: Žene će prije pobačaja morati slušati otkucaje srca fetusa KB Sveti Duh Liječnici godinama odbijali obavljati posao: Zagreb uskoro dobiva ambulantu za pobačaje

"Dana 21. veljače 2017. donesena je odluka da se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu ustavnosti i nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s odlukom Ustavnog suda", poručio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, zahtjev za ocjenom ustavnosti podnesen je prije čak 26 godina, a na njemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu sa zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Tijek konferencije pratite u nastavku:

Krešimir Planinić, odvjetnik i član Upravnog odbora "U ime obitelji" kazao je kako smatraju da je pozitivno što je iskazana činjenica da život počinje začećem.

"Zadovoljni smo i što je sudac ustvrdio da ne postoji ljudsko pravo na pobačaj", kazao je Planinić.

Istaknuo je kako nije razjašnjeno što znači "svako ljudsko biće", kako se navodi u Ustavu.

"Ustavi drugih zemalja nisu jednaki normama naših ustava. Možemo uspoređivati jedino njemački ustav koji navodi da svatko ima pravo na život, dok u našem stoji "svako ljudsko biće", kazao je Planinić.

Na pitanje koji su daljnji potezi, Planinić je kazao kako ne vjeruje da je sudac ozbiljno mislio kad je obeshrabrivao građane i kazao da nije moguć referendumom o pobačaju.

"Žena samostalno odlučuje o svom tijelu, dok god u pitanju nije nečiji drugi život", kazao je Planinić.

Na pitanje koji su sljedeći potezi, rekao je kako udruga "U ime obitelji" ni trenutka ne miruje.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju