Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krešimir Planinić iz udruge "U ime obitelji" kazao je kako žena samostalno odlučuje o svom tijelu dok ne ugrožava drugi život.


Udruga "U ime obitelji" na konferenciji za medije očitovala se o odluci Ustavnog suda koji je danas odbio zahtjev za ocjenom ustavnosti tzv. zakona o pobačaju.

Vezani članci Alec i Hilaria Baldwin (Foto: Profimedia) Tužna sudbina slavnog para: Izgubili su dijete prije samo 7 mjeseci, a sada se povijest ponovila Milan Kujundžić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Otkriven Kujundžićev ''tajni'' tim za izradu zakona o pobačaju; Ministar: "Osobno sam protiv abortusa..."

"Dana 21. veljače 2017. donesena je odluka da se ne prihvaćaju prijedlozi za ocjenu ustavnosti i nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s odlukom Ustavnog suda", poručio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, zahtjev za ocjenom ustavnosti podnesen je prije čak 26 godina, a na njemu je od pretprošle godine intenzivno radila skupina na čelu sa zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.

Tijek konferencije pratite u nastavku:

Krešimir Planinić, odvjetnik i član Upravnog odbora "U ime obitelji" kazao je kako smatraju da je pozitivno što je iskazana činjenica da život počinje začećem.

"Zadovoljni smo i što je sudac ustvrdio da ne postoji ljudsko pravo na pobačaj", kazao je Planinić.

Istaknuo je kako nije razjašnjeno što znači "svako ljudsko biće", kako se navodi u Ustavu.

"Ustavi drugih zemalja nisu jednaki normama naših ustava. Možemo uspoređivati jedino njemački ustav koji navodi da svatko ima pravo na život, dok u našem stoji "svako ljudsko biće", kazao je Planinić.

Na pitanje koji su daljnji potezi, Planinić je kazao kako ne vjeruje da je sudac ozbiljno mislio kad je obeshrabrivao građane i kazao da nije moguć referendumom o pobačaju.

"Žena samostalno odlučuje o svom tijelu, dok god u pitanju nije nečiji drugi život", kazao je Planinić.

Na pitanje koji su sljedeći potezi, rekao je kako udruga "U ime obitelji" ni trenutka ne miruje.