Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga U ime obitelji poziva članove Odbora Europskog parlamenta za ženska prava i jednakost spolova da glasaju za amandmane koji osuđuju surogatstvo (rađanje djeteta za nekog drugog) kao moderni oblik trgovanja ljudima, zbog čega bi, kažu, trebao biti zabranjen.


"Surogatstvo je moderni oblik trgovanja ljudima, majkama i djecom, te bi zbog toga trebalo biti zabranjeno u svim svojim oblicima", navode iz te udruge u četvrtak u priopćenju.

Vezani članci Karlo Ressler (Foto: Pixsell, Matija Habljak) Ressler protiv rezolucije: ''Hrvatska je davno upoznala istrošenu Matićevu politiku isključivosti...'' Predrag Fred Matić izvjestitelj Europskog parlamenta (Foto: Dnevnik.hr) Rezolucija koja je izazvala buru: Europski parlament usvojio izvješće Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

U povodu najavljenog glasovanja o Nacrtu izvješća o provedbi Direktive o sprečavanju i suzbijanju trgovanja ljudima i zaštiti njegovih žrtava iz rodne perspektive, U ime obitelji poziva članove Odbora da, bez obzira na stranačku pripadnost, izglasaju četiri amandmana koji uključuju osudu prakse surogatstva kao trgovanje ljudima - majkama i djecom.

Iz udruge podsjećaju da se Rezolucijom Europskog parlamenta iz prosinca 2015. osuđuje praksa surogatstva kojom se potkopava ljudsko dostojanstvo žene, jer se njezino tijelo i njegove reproduktivne funkcije iskorištavaju kao roba.

Ističu kako su žene izložene posebnim oblicima reproduktivnog iskorištavanja - kao što je trgovanje njihovim spolnim stanicama, prisilan brak, prinuđeno posvojenje, prostitucija, surogatstvo i genitalno sakaćenje žena - zbog čega se amandmanima Europsku komisiju poziva da uključi gestacijsko surogatstvo među oblike trgovanja ljudima.

Takvo surogatstvo, stoji u amandmanima, podrazumijeva reproduktivno iskorištavanje i uporabu ljudskog tijela za financijsku ili neku drugu dobit, pa se članice EU poziva da poštuju svoje međunarodne obveze i poduzmu mjere za sprečavanje europskih država, građana i tvrtki u bavljenju turizmom povezanim sa surogatstvom. (Hina)