Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrivaju različite podvarijante

Koja je razlika između dva cjepiva koja su stigla u Hrvatsku? Epidemiologinja otkriva kome je namijenjeno novih 247.000 doza

Aktualno Galerija Stiglo cjepivo protiv omikrona - 1 Stiglo cjepivo protiv omikrona - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stiglo cjepivo protiv omikrona - 2 Stiglo cjepivo protiv omikrona - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stiglo cjepivo protiv omikrona - 3 Stiglo cjepivo protiv omikrona - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stiglo cjepivo protiv omikrona - 4 Stiglo cjepivo protiv omikrona - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Stiglo cjepivo protiv omikrona - 5 Galerija 1/7 >>
Od sada se može cijepiti i novim cjepivom protiv omikrona koje je stiglo u Hrvatsku. Riječ je o Pfizerovom prilagođenom cjepivu koje pokriva podvarijante omikrona koje kod nas trenutačno dominiraju. Stiglo je 247.000 tisuća doza. Za sada je registrirano samo za docjepljivanje, odnosno može ga se primiti kao treću ili četvrtu dozu. Inače, drugu docjepnu dozu primilo je 12.778 građana.

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica pitala je epidemiologinju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijanu Mayer koja je razlika između ovog sad cjepiva i onog što je stiglo početkom devetog mjeseca.

"Ono cjepivo koje je stiglo početkom devetog mjeseca, to je multivarijantno cjepivo protiv Wuhanskog soja i omikron soja, ali BA1 podvrste, a ovo sad zadnje što je stiglo je samo protiv omikrona i to protiv BA4 i BA5 podvarijante", kazala je epidemiologinja.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) najavljuju skori početak docjepljivanja tim novim cjepivom.

Imamo 247.680 doza

"Došlo je 247.680 doza novog Pfizerova varijantnog cjepiva. Trenutno je u karanteni i čeka se suglasnost Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) da možemo početi cijepiti", rekli su Hini u HZJZ-u.

Riječ je o bivalentnom Pfizerovom Corminarty cjepivu koje štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5. Europska komisija odobrila ga je 12. rujna, a namijenjeno je docjepljivanju starijih od 12 godina.

Naime, varijantno cjepivo kojim se sada docjepljuje u Hrvatskoj cilja izvorni wuhanski soj i varijantu BA.1 omikrona koja više nije dominantna. Pandemija nije gotova, najugroženiji stariji

U HZJZ- poručuju da pandemija covida-19 još nije gotova i teško je prognozirati njezini daljnji razvoj, jer ovisi o eventualnoj pojavi novih sojeva virusa, njihovoj zaraznosti i osobinama.

No, trenutno je situacija u Europi povoljnija nego prošle godine. Podvarijante BA.4 i BA.5, zarazne su, ali ne izazivaju tako teške oblike bolesti kao prijašnje varijante. Najugroženije su starije osobe a obolijevaju i djeca, iako rijetko imaju teške oblike bolesti.

Dnevno se cijepi oko 2500 osoba

U HZJZ-u kažu kako je ovog mjeseca krenula kampanja cijepljenja i docjepljivanja, ponovno su otvoreni i cijepni punktovi, no prema zadnjim podacima, dnevno se u cijeloj Hrvatskoj cijepi oko 2500 osoba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bivalentno cjepivo Nova odluka EMA-e: Prilagođeni Pfizerov booster preporučen protiv zadnjih varijanti omikrona

Trenutno je za docjepljivanje dostupno adaptirano Pfizerovo i Modernino cjepivo (za originalni wuhanski soj i podvarijantu BA.1 omikrona). Do sada je u Hrvatsku stiglo 559.530 doza varijantnog cjepiva, a do kraja godine se očekuje još oko milijun i pol.

Varijantno cjepivo primilo 9415 osoba

"Nismo zadovoljni odazivom na cijepljenje, osobito starijih osoba. Do sada je 9415 osoba primilo varijantno cjepivo. Najveći je udio cijepljenih u Gradu Zagrebu, Istarskoj i Ličko-senjskoj, a najmanji je odaziv u Splitsko-dalmatinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji", kažu u HZJZ-u.

"Kada nekome dospije vrijeme za docjepljivane, neka se cijepi cjepivom koje je u tom trenutku dostupno, preporuka je HZJZ-a. Kažu kako je preveliki broj osoba s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti koje nisu niti primarno cijepljene te ih pozivaju da se cijepe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nove doze Počinje docjepljivanje protiv koronavirusa, HZJZ ima obavijest za one koji se bore s post-COVID simptomima

U centralnom skladištu trenutno je milijun doza Pfizerova cjepiva, 200.000 Modernina cjepiva i 39.000 doza Jansenova cjepiva. Dijelu tog cjepiva će isteći rok trajanja unutar mjesec-dva, ali koliko će od toga propasti, teško je reći jer to ovisi realizirati donacije cjepiva drugim zemljama, koje su u planu i na čemu se intenzivno radi, kažu u HZJZ-u.

Do sada je s centralnog skladišta donirano 934.400 doza, a putem Covax mehanizma (bez isporuke u Hrvatsku) donirano je 1.533.400 doza. U pripremi za donaciju drugim zemljama trenutno je 1.828.110 doza, kažu u HZJZ-u.

Bačeno više od pola milijuna doza

U Hrvatsku je stiglo još jedno cjepivo, a Dnevnik Nove TV je provjerio koliko je doza u Hrvatskoj do sada potrošeno.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je utrošeno više od 5.290.000 doza cjepiva. Donirano je gotovo 2,5 milijuna doza, a otpisano, to jest, bačeno je više od pola milijuna doza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene