Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izravno iz Izraela, u Hrvatsku je stigao prvi uređaj za mjerenje alkoholiziranosti na daljinu.


Novi uređaj najviše će služiti za zatvorenike koji će biti pod nadziranom slobodom, u tzv. kućnom pritvoru. No, da bi ga se počelo koristiti nedostaju još softver, i još važnije, probacijski službenici. Zajedno s prijamnikom novi alkotest omogućavat će u svakom trenutku kontroliranje alkoholiziranosti osoba koje se nalaze u nadziranoj slobodi. Prevariti ga, je nemoguće.

Vezani članci Ilustracija Vozač odbio alkotest i pokazati dokumente pa pokušao pobjeći: Tijekom uhićenja prijetio policajcima Alkotestiranje vozača, ilustracija Malo si je popio: Sletio u odvodni kanal, napuhao 3,5 promila pa zaradio zatvorsku i novčanu kaznu

'To je vrlo visoka precizna kamera s također tako kvalitetnim softverom koji vrlo precizno može utvrditi da li se radi točno o onoj osobi koja bi morala izvršiti testiranje', rekao je Duško Bjelotomić, iz Protekte, integralne zaštite. Proizveden u Izraelu, u posljednjih nekoliko godina ovaj uređaj počeo se primjenjivati u niz zemalja. Kod nas će se najviše odnositi na one koji će dobiti obveznu mjeru liječenja od alkohola.

Kada zatvorenik koji se nalazi u sustavu nadzirane slobode dobije poziv iz sustava za probaciju, dužan je stati pred ovakav jedan uređaj, staviti slamku, pritisnuti start, pojavit se pred kamerom i puhnuti dok ne čuje uređaj koji će signalizirati da je proces završen.

Pod uobičajenim nadzorom trenutačno je oko 2.200 osoba. Procjene su da bi se ovim uređajem za još 20 posto rasteretili zatvori.'Službenik probacije može dnevno jedanput, dva ili ne znam koliko puta obići potencijalnog klijenta, ali navečer ga ne može obilaziti, ne može poslije određenog vremena ulaziti u dom, a ovo je vrlo pouzdano sredstvo da ga možete provjeriti nekoliko puta dnevno', rekao je Miroslav Mihoci, ravnatelj Uprave za probaciju.

Uređaji, smještaj, sve je spremno, nedostaje samo softver i probacijski službenici. Ministarstvo je za ovaj mjesec najavilo raspisivanje natječaja, softver dolazi krajem godine, a onda je probacija u punom pogonu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju